Medewerkers AZ Groeninge voeren actie aan spoeddienst ondanks 32 nieuwe collega’s

Redactie KW

Dit jaar komen er bij AZ Groeninge in Kortrijk 32 voltijdse werknemers bij. De vakbonden hadden echter ook liever inspraak gehad op welke afdelingen dat moet gebeuren. Maandagmiddag voerden ze actie aan de spoedafdeling.

Door Els Deleu

“Om een duurzame groei van AZ Groeninge te bestendigen besliste de directie samen met de Raad van Bestuur om in 2019 bijkomend te investeren in 32 voltijdse medewerkers (FTE’s in vakjargon, red.)“, meldt AZ Groeninge. “We willen er tegelijk over waken dat de begroting in evenwicht blijft. Dat is uitzonderlijk in de sector van ziekenhuizen waar zwaar bespaard moet worden“, aldus communicatieverantwoordelijke Stefaan Lammertyn. “In sommige andere ziekenhuizen moet er volk afvloeien.” Volgens het ziekenhuis zijn er de laatste vijf jaar 86 voltijdse medewerkers bijgekomen in het departement patiëntenzorg. Het totaal bedraagt straks 1.094 FTE’s.

32 extra plaatsen

Danny De Brabandere (57) is verpleegkundige op de spoedafdeling en is hoofdmilitant van het ACV. Hij vertelt dat er binnen AZ Groeninge een ongeschreven traditie heerst om de vakbonden hun inbreng te laten doen wat het toekennen van personeel aan verschillende diensten betreft.

“Dit natuurlijk op basis van de financiële toestand van het ziekenhuis”, zegt hij. “Dit jaar is de directie hier moeilijk toe te bewegen. De 32 extra personeelsleden zijn er ook niet enkel die dit jaar bijkomen maar daar zitten al reeds aangeworven personeelsleden uit 2017 en 2018 bij.”

Dat wordt tegengesproken door het ziekenhuis. “Die 32 nieuwe bijkomende plaatsen voor 2019 zijn pas vorige week goedgekeurd door de Raad van Bestuur”, aldus Stefaan Lammertyn. “Het zijn dus degelijk extra mensen die we aanwerven. Hiermee leveren we een serieuze inspanning.”

Meer patiënten

De spoeddienst is de eerste dienst die actie voert omdat er daar een activiteitstoename is en daar volgens de vakbond geen nieuwe personeelsleden ingezet worden. “Op één jaar tijd hebben we hier meer dan 5.000 patiënten meer want we hebben er het expertisecentrum beroertezorg en patiënten van andere ziekenhuisen die hun behandelingen starten in AZ Groeninge komen ook hier binnen. Ook huisartsen sturen gemakkelijker patiënten door naar de spoeddienst. Meer dan de helft (51 procent) van alle opnames in AZ Groeninge gebeuren via onze spoeddienst.”

Volgens Danny werken op de spoeddienst 57 FTE’s. “Dat is personeel van het onthaal, de zorgondersteuners en de verpleging samen.” Volgens het ziekenhuis kreeg men er de laatste jaren al extra mensen toegewezen in functie van het stijgend aantal spoedgevallen. “De aan te werven collega’s worden over de verschillende diensten verdeeld in functie van de werklast en de noden“, luidt het.

Moeilijke onderhandelingen

Danny doet al 18 jaar vakbondswerk in AZ Groeninge en voelt er een nieuwe wind waaien. “In de loop der jaren groeiden we samen met directie tot een consensus en we hopen dat het weer zoiets kan worden. In 2016 begonnen we met de vraag naar onderhandelingen over de bestaffing in 2017. Na acties en moeilijke onderhandelingen kwam er in 2017 uiteindelijk een sociaal akkoord en kregen we er 10 voltijdse krachten bij. Dat akkoord voorzag ook dat er in 2018 geen personeel zou afvloeien. We vroegen vorig jaar ook om opnieuw te onderhandelen maar we werden aan het lijntje gehouden. We kregen totaal geen inspraak.”

De bediendenvakbonden LBC-NVK en BBTK willen erop toezien dat de werkdruk voor het personeel van AZ Groeninge in Kortrijk niet te hoog wordt. LBC-NVK voerde maandagnamiddag actie aan de spoedafdeling, BBTK nam deel aan de actie met een genuanceerd standpunt. “We vinden het aanwerven van 32 FTE’s een moedige beslissing van het ziekenhuis, vooral in deze moeilijke tijden“, begint Bjorn Mous, secretaris voor BBTK ABVV. “We kregen echter wel liever een overleg waar die personeelsleden kunnen ingezet worden. De werkdruk is op verschillende afdelingen hoog, bijvoorbeeld op het operatiekwartier, geriatrie en psychiatrie. Voor de spoedafdeling moeten we kijken om de piekmomenten op een goede manier aan te pakken. We moeten voldoende tijd nemen hiervoor.”

Overleg in een constructieve sfeer

De medewerkers van de spoedopname hielden maandagnamiddag een half uurtje stil aan de ingang van de poorten van de spoeddienst. Ze wilden gehoord worden en deden een kleine optocht door de gebouwen. Op vraag van de werkgever gingen de vakbonden na de actie samenzitten met de directie. “We staan open voor overleg”, aldus het ziekenhuis. “Dit in een constructieve sfeer en rekening houdend met de budgettaire context.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier