Marktkramers blijven opnieuw verweesd achter na Nationale Veiligheidsraad

Marktkramers Jorme en Vicky smeken om een richtdatum om hun activiteiten opnieuw te mogen opstarten. © gf
Olaf Verhaeghe

Ze hadden gehoopt om maandag hun kraam van stal te kunnen halen en hun kaas opnieuw aan de man te kunnen brengen op de markten in Brugge, Blankenberge en Oostkamp. Maar het verbod op openbare markten houdt stand. Tot frustratie van Jorme Decrock en Vicky Deweert van Kaas Manil uit Lichtervelde. “Ergens hadden we op goed nieuws gerekend, maar zo wordt het moeilijk om de moed te houden”, klinkt het.

Voor winkels kwam woensdagmiddag na de Nationale Veiligheidsraad definitief goed nieuws. Zij mogen maandag 11 mei de deuren weer openen. Maar openbare markten blijven voorlopig verboden, behalve in gemeenten waar onvoldoende voedselvoorzieningen zijn. Opnieuw een domper voor marktkramerskoppel Jorme Decrock en Vicky Deweert uit Lichtervelde. “Het ergste is dat er geen perspectief komt, we durven bijna niet meer hopen”, zeggen ze.

Lege handen

Zelf deden de marktkramers verschillende voorstellen om hun activiteiten mondjesmaat weer te kunnen opstarten. “En in badsteden zoals Blankenberge vraagt het stadsbestuur ons zelf om terug te keren. Wij kunnen er toch mee voor zorgen dat niet iedereen naar de supermarkten moet? Het kan toch alleen maar helpen om de mensen zoveel mogelijk te spreiden? En om de afstand ten opzichte van elkaar zo makkelijker te behouden? Wij begrijpen er niets van. Het voelt heel onlogisch om gesloten te moeten blijven.”

De Nationale Veiligheidsraad laat lokale besturen wel toe om foodtrucks en andere kraampjes toestemming te geven. Een kippenkraam onder de kerktoren kan dus vaak wel. “En we zouden met onze kar voor de deur thuis kunnen staan. Maar wat is het verschil met een openbare markt waarbij alle kramen op ruime afstand van elkaar kan zetten? Of desnoods alternerend werkt, in de voor- en de namiddag? Elke keer blijven wij met lege handen achter, we voelen ons eigenlijk een beetje bedrogen. We zijn een voedingswinkel. Alleen staan wij op wielen. Waarom vallen we dan altijd overal tussen?

Geen onderlinge strijd

Jorme en Vicky willen bovendien ‘een strijd’ om de beperkte plekjes vermijden. “Het is belangrijk om als marktkramers aan hetzelfde zeel te blijven trekken, om elkaar te blijven helpen. Niemand is gebaat bij zo’n concurrentiestrijd”, aldus het koppel. “Het is dus nog maar eens afwachten. Zo wordt het moeilijk om de moed te behouden. Want ondertussen lopen de kosten door terwijl de overheidspremie en de omzet van de thuisleveringen amper voldoende zijn om die te blijven dragen. We kunnen het een paar weken overbruggen, maar dit is ondertussen wel al week acht.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier