Marktkramer Peter: “Mogen heropstarten is een godsgeschenk”

Peter Lanckriet en Martine Goetinck van De Echte Brugsche Lookworsten staan maandag weer op de markt. (foto Davy Coghe)
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

De marktkramers halen opgelucht adem nu ze weten dat ze maandag weer mogen heropstarten. Ook Peter Lanckriet, de man achter De Echte Brugsche Lookworsten. “Ik ben intussen ook gestart met thuisleveringen. Het is iets dat ik zal blijven doen, zeker in deze onzekere tijden.”

Peter Lanckriet van De Echte Brugsche Lookworsten mag maandag zijn bekende gele voedingswagen weer uit zijn loods rijden. “Een godsgeschenk”, reageert hij. “Financieel is deze periode een heel zware dobber, voor iedereen. Financieel konden we het redden, omdat ik altijd de leuze van mijn grootouders indachtig ben. Denk zoals op de beurs. Als het goed gaat, moet je sparen. Maar ik begrijp nog steeds niet waarom de markten zo lang niet mochten doorgaan. Nochtans zei elke viroloog dat boodschappen doen in open lucht véél veiliger was dan binnen. En als we familie bezoeken, moet dit bij voorkeur buiten gebeuren… Niet te begrijpen. Maar goed, we zijn tevreden dat we weer mogen opstarten.”

Paraplu’s

Maandag staat Peters kraam in Blankenberge. “Elke week sta ik driemaal in Brugge, tweemaal in Blankenberge en eenmaal in Oostkamp. Hoe ze het in Brugge zullen organiseren, waar normaal 154 kramen staan en er nu maar 50 toegelaten zullen worden, weet ik niet. Maar er is daar zo veel plaats. Laat de voedingskramen, die elektriciteit nodig hebben, op ‘t Zand staan en plaats de andere in de omliggende straten. Daar staan ze ook als de Meifoor op ‘t Zand staat. En iedereen klaagde over de grootsheid van ‘t Zand. Wel: we kunnen die grootte nu gebruiken. Voor onze klanten zullen er paraplu’s klaar staan, zodat ze niet in de regen hoeven aan te schuiven.”

Extra ‘wreve’

Een deel van de verplichte sluiting gebruikte Peter Lanckriet om zijn jaarlijkse vakantie op te nemen. “Normaal gaan we elk jaar in maart er even tussenuit. We voelden begin maart aan dat we zouden moeten sluiten en hebben doorgewerkt tot we niet meer mochten. Dan hebben we vakantie genomen, iets waar we echt nood aan hadden. Maar acht weken thuis zitten: het is lang voor iemand die zijn werk graag doet. De voorbije weken waren goed om de vele uitgestelde werkjes in de tuin en het atelier eindelijk eens in orde te brengen. En de wagen heeft bij het poetsen een extra wreve gekregen. “

Begin deze week begon Peter ook met thuisleveringen. “Aan het schepencollege had ik gevraagd of ik mijn kraam in mijn loods in Ten Briele mocht openen, met allerlei voorzorgsmaatregelen in acht genomen. Tot tweemaal toe werd me dat verboden. Alleen thuisleveringen zijn toegelaten. Daar ben ik nu op Facebook mee gestart. Het is iets dat ik zal blijven doen, zeker in deze onzekere tijden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier