Markt in Langemark is terug na coronapauze

Een luchtfoto van de Langemarkse markt. © RB
Redactie KW

In Langemark vond woensdag de eerste post-coronamarkt plaats. Het marktplein werd anders ingedeeld en voorzien van één in- en uitgang, zodat alle nodige voorzorgsmaatregelen genomen konden worden.

Marktverantwoordelijke Danny Priem had grootse plannen om het 30-jarig bestaan van de Langemarkse markt dik in de verf te zetten, maar corona stak een ferme stok in de wielen. Woensdag kon de markt voor het eerst opnieuw plaatsvinden. Er werd voor bewegwijzering gezorgd en er was één in- en uitgang voorzien waar ook de handen ontsmet konden worden. Er werden ook maximum 100 bezoekers toegelaten.

Paula Dumeez (79) was er 30 jaar geleden met haar groenten- en fruitkraam al bij toen de markt voor het eerst plaatsvond. Ook nu helpt ze nog steeds mee met haar dochter Lieve Werquin. “Toen wijlen mijn echtgenoot Joseph Werquin van Cyriel Priem te horen kreeg dat er in Langemark een markt zou georganiseerd worden, sprongen we meteen op de kar. Ik herinner mij die eerste keer nog goed, net als vandaag was het ook een zonnige dag. Wij staan nu trouwens nog altijd op dezelfde plaats als toen. Er was in die voorbije dertig jaar ook altijd wel iets te doen. Zo herinner ik mij dat Sint-Maarten en Zwarte Piet ooit in een waar stormweer met de helikopter op het stationsplein neerstreken. De gelegenheidsheiligen waren toen mijn zoon en schoonzoon.”

We zien de weduwe van Cyriel Priem samen met Paula Dumeez, die er 30 jaar geleden al bij was, en haar dochter Lieve Werquin.
We zien de weduwe van Cyriel Priem samen met Paula Dumeez, die er 30 jaar geleden al bij was, en haar dochter Lieve Werquin.© RB

Vorig jaar, na 55 jaar in haar buurtwinkel, werd de zaak overgenomen door Lieve Werquin, de dochter van Paula. “Maar ik spring nog regelmatig bij op drukke momenten of wanneer mijn dochter en schoonzoon naar de veiling zijn. De woensdagmarkt kan ik trouwens niet missen. Ik ben heel blij dat de markt weer opende. Dit is een broodwinning voor velen, maar ook een sociale ontmoetingsplaats. Men komt er veel mensen tegen en maakt er ook vrienden. Langemark zonder de woensdagmarkt is als een café zonder bier.”

Nu de cafés nog

Op de markt liepen we ook Roland Bossaert (77) tegen het lijf. Hij is een fervent bezoeker van de markt en is blij dat hij er op woensdagvoormiddag opnieuw naartoe kan. “Ik koop er meestal een kip en groenten. Ik doorloop dan even de gangen en sla hier en daar een babbeltje. Door het coronavirus waren we toch wat onze handen afgesneden. Ongelooflijk hoe zo’n kleine onzichtbare vijand de hele wereld kan plat leggen. Ik ben blij dat we nu opnieuw naar de markt kunnen. Hopelijk gaan de cafés ook binnenkort weer open”, lacht Roland. (RB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.