Maritieme en mariene sector vraagt erkenning van Vlaamse overheid als speerpuntcluster

Een groep Vlaamse topbedrijven, universiteiten en socio-economische organisaties roepen de Vlaamse regering op om blue growth - economische groei in de mariene sector - te erkennen als speerpuntcluster. © HH
Redactie KW

Een groep Vlaamse topbedrijven, universiteiten en socio-economische organisaties roepen de Vlaamse regering op om blue growth – economische groei in de mariene sector – te erkennen als speerpuntcluster.

Speerpuntclusters zijn economische sectoren die voor een periode van tien jaar door de Vlaamse overheid zullen ondersteund worden. Binnenkort zal de Vlaamse regering enkele economische clusters als speerpuntclusters te erkennen. Een groep topbedrijven, waaronder DEME en Jan De Nul, universiteiten, kenniscentra, zoals het Vlaams Instituut voor de Zee, de haven van Oostende, ondernemersorganisaties VOKA en UNIZO, de provincie en de POM West-Vlaanderen vragen de Vlaamse overheid om blue growth ook bij de speerpuntclusters op te nemen. Daartoe werd een verzoekschrift ingediend.

“Vlaanderen heeft wereldspelers in waterbouw en offshore energie en beschikt met de Noordzee over een ideaal testlab”, zegt Alain Bernard, ceo van DEME. “Met de sterke mariene wetenschappelijke kennis en het innovatief KMO-weefsel zijn alle elementen voorhanden om met Vlaanderen een koppositie te verwerven in de blauwe economie. Maar daarvoor moeten we de krachten bundelen.”

Oostende Vlaamse hub

Oostende heeft alles om de Vlaamse hub te worden rond maritieme ontwikkeling”, aldus gedeputeerde Jean de Bethune. “Alle elementen zijn aanwezig om een economische en multidisciplinaire ontwikkeling van de Noordzee te realiseren met een uitgesproken internationale uitstraling, via ambitieuze acties en consistente investeringsvoorstellen. Het zwaartepunt bevindt zich in Oostende, maar de beoogde toegevoegde waarde situeert zich ontegensprekelijk op het Vlaamse niveau.”

De Vlaamse mariene en maritieme sector heeft een lange traditie en vertegenwoordigt een aanzienlijk deel van de Vlaamse economie met een directe toegevoegde waarde van 26 miljard euro. De sector biedt werk aan 46.000 personen op voltijdse basis. Voedselbevoorrading, duurzame energievoorziening, klimaatadaptatie, veiligheid tegen overstromingen, transport over water en grondstofvoorziening… zijn wereldwijd verbonden aan de sectoren van de blauwe groei.

Golftank

Daarnaast vraagt de groep aan de Vlaamse regering de definitieve toekenning van de middelen voor de bouw van een golftank met golf-, getij- en windgeneratie. De realisatie van de golftank is één van de pijlers van het Gen4Wave-project, een actieplan omtrent golf- en getij-energie. De golftank is een bassin van 30 op 30 meter en laat toe om schaalmodellen van kustwaterbouwkundige en offshore constructies, zoals havendammen, golf- en getij-energieconvertoren of offshore windturbines, te onderwerpen aan de inwerking van golven, getijstroming en wind.

Verder wordt een investeringsplan gevraagd voor blue growth met onder meer de focus op de realisatie van testmogelijkheden voor on-, near- en offshore. In het kader van de Geïntegreerde Territoriale Investering (GTI) West-Vlaanderen – die moet zorgen voor een goede aanwending van Europese investeringsmiddelen – staan hiertoe concrete dossiers op het punt te worden ingediend. De golftank en de projecten van de GTI zijn samen goed voor zo’n 30 miljoen euro. Ook vraagt de groep de versnelde aanpak van de ontwikkeling en ontsluiting van de haven van Zeebrugge in het kader van het masterplan Vlaamse Baaien.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier