Mario start als fietshersteller in bijberoep

Mario Viane zorgde voor een opvallende herkenning aan zijn voorgevel. © EDB
Redactie KW

Mario Viane (50) startte dit jaar als fietsenhersteller in bijberoep. “Ik ben nog de enige in ons dorp”, vertelt de Bissegemnaar.

Mario Viane sleutelde altijd al graag aan fietsen. “Bij ons thuis heb ik altijd zelf de fietsen hersteld, en ik speelde al een tijdje met het idee om dit ook voor anderen te doen. Doordat ik lange tijd trainer, afgevaardigde en bestuurslid bij KRC Bissegem was, ging al mijn vrije tijd naar het voetbal.” Op een bepaald moment stopte Mario toch met voetbal om avondschool voor fietsenhersteller te volgen. “Doordat de wetgeving veranderde en er vanaf dit jaar geen vakbekwaamheidsattest meer nodig was voor knelpuntberoepen, waar fietshersteller onder valt, kon ik vroeger starten dan voorzien.”

Mario heeft er al een jaar opleiding op zitten, en zal nu het tweede en het derde jaar samen aanvatten. “Het eerste jaar zagen we al de basistechnieken, en het tweede omvat nog meer uitbreiding rond elektrische fietsen. Het derde jaar is een kortere module die gaat over fietsversnellingen, gekend als de Di2’s.” In zijn zaak herstelt Mario alle stads-, elektrische en koersfietsen en mountainbikes van alle merken. Je kan er fietsen van Marcel Kint en van Venturelli en accessoires op bestelling kopen. Mario, die nog werkt als vrachtwagenchauffeur bij Sterima, is getrouwd met Els Lapauw, die in Okay in Bissegem werkt. Hun kinderen zijn Tjorven (20) en Orphée (18). Fietsherstelling Mario in de Koningin Astridlaan 44 is open van maandag tot vrijdag van 15 tot 18.30 uur en op zaterdag van 9 tot 12 uur.

(EDB)

Info: Mario.viane@telenet.be, gsm 0491 07 36 32

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier