Mariakerkse bouwprojecten Troon 17, The Waves en O’Sea lopen als een trein

De afbraakwerken aan het KHBO gebouw zijn volop aan de gang waarbij enkel de gevel op de Zeedijk zal bewaard worden. © Peter Maenhoudt
Hannes Hosten

Mariakerke gaat de Oosteroever achterna en wordt een tweede Oostendse Manhattan. De afbraakwerken voor het project ‘Troon 17’ op de site van de voormalige Vives-hogeschool zijn gestart en de projecten The Waves en O’Sea lopen als een trein. “De coronacrisis zorgt uiteraard voor vertraging, maar de interesse blijft”, zegt projectontwikkelaar David Degroote. “Eens het normale leven herneemt, zou de verkoop wel heel vlot kunnen lopen.”

Op de vroegere site van de Vives-hogeschool tussen Zeedijk en Troonstraat komen 146 nieuwe appartementen. Projectontwikkelaar Global Estate Group – gespecialiseerd in de heropbouw van leegstaande panden en slapende terreinen – maakte de plannen begin maart bekend en momenteel gaan de afbraakwerken voorzichtig verder. Drie historische woonhuizen worden volledig behouden en van de rest van het complex blijft de gevel bewaard. Dat alles is beschermd als monument. Het project krijgt de naam ‘Troon 17’ mee en is dit jaar de enige nieuwbouw in de stad met zicht op zee.

“De site is een prachtig stuk geschiedenis, die vroeger in heel België bekend stond als de prestigieuze etiquetteschool ‘Sacré-Coeur’. Vooral welgestelde families uit Wallonië stuurden hun dochters hier naartoe om hen goede manieren aan te leren en hen gezonde zeelucht te laten inademen”, vertelt Luc Beke, ceo van de Global Estate Group. “In 1955 werd de school verkocht aan de hogeschool en werd de Zeedijk 101 het epicentrum van hogere studies in Oostende. Tot 2017 studeerden er elk jaar honderden studenten elektromechanica en bouw- en luchtvaarttechnologie van de KU Leuven en de VIVES-hogeschool af. Het gebouw staat vandaag ook bekend als ‘De Kraal’.”

Groene binnentuin

Begin 2022 verwacht Global Estate Group er 146 nieuwe appartementen klaar te hebben. Aan de Zeedijk worden ze verdeeld over zes verdiepingen, aan de Troonstraat over 14 verdiepingen. Er komen ook twee luxueuze penthouses van liefst 200 m² groot. “De afbraakwerken zijn bezig, maar tijdens de sloop verdwijnt niet alles. Naast de gevel en de drie historische woonhuizen blijft ook het unieke keramieken kunstwerk in de gevel aan de kant van de Troonstraat behouden. Dat schenken we aan de stad Oostende”, aldus Luc Beke.

De volledige site is bijna 1,8 hectare groot, of bijna twee keer zo groot als het Kursaal van Oostende. De binnenplaats langs de Troonstraat bestaat voorlopig voornamelijk uit beton, maar wordt heraangelegd tot een groene binnentuin met wandelpaden. De auto zal worden geweerd en zwakke weggebruikers krijgen voorrang. Ten slotte komt er ook een extra ruime fietsenberging, inclusief fietslift. “Met deze appartementen richten we ons voornamelijk tot tweedeverblijvers. Maar de appartementen zijn zo ruim – 90 m² – dat vaste verblijven ook mogelijk zijn. Door het historische karakter van het gebouw en de ideale ligging verwachten we veel geïnteresseerden.”

The Waves

Aan de andere kant van de Troonstraat, aansluitend op de Wellingtonrenbaan, bevond zich ook een deel van de Vives-hogeschool. Daar startte de Oostendse vastgoedgroep Degroote de ruwbouwwerken voor de eerste fase van The Waves, een project dat uit vier losstaande bouwvolumes zal bestaan. “De eerste fase, ‘Sea’ genoemd en goed voor 118 appartementen, is al voor drie vierde verkocht”, zegt David Degroote. “De kant van de Wellingtonrenbaan is zelfs volledig uitverkocht. Daarom besloten we om de tweede fase versneld te lanceren. Die heet ‘Salt’ en telt 73 appartementen. Die zijn ook al goed aan het verkopen. De prijsklasse varieert van 200.000 tot 600.000 à 700.000 euro.”

Door het grote succes van fase 1 startte vastgoedgroep Degroote ook al de verkoop van fase 2 van The Waves. (GF)
Door het grote succes van fase 1 startte vastgoedgroep Degroote ook al de verkoop van fase 2 van The Waves. (GF)

“De vier fasen van The Waves, samen 420 appartementen, zijn nu allemaal vergund. Op vandaag verkoopt dit project voor onze groep het best van allemaal. Opvallend veel vaste verblijvers kiezen voor een appartement in The Waves. We zien nu 60 procent tweedeverblijvers en 40 procent vaste verblijvers, terwijl wij eerder een verhouding 80/20 hadden verwacht. Maar Mariakerke is de laatste tien jaar sterk verbeterd als vasteverblijfslocatie. Er zijn heel veel winkels bijgekomen en dat maakt het aangenaam om hier boodschappen te doen, ook zonder wagen. En het zal nog verbeteren.”

Terugval, maar tijdelijk

“Het is moeilijk in te schatten wat de impact van de coronacrisis zal zijn”, vervolgt David Degroote. “Al onze werven liggen stil en ook de grote onderaannemers werken niet door. Er zijn enkel nog de zelfstandigen die klusjes afwerken om zo verder hun inkomsten te hebben. Op een bouwwerf is de social distance nu eenmaal moeilijk te garanderen. Onze verkoopkantoren werken enkel op afspraak en achter gesloten deuren. Maar er wordt heel veel gesurft op op onze website en de aanvragen lopen heel goed.”

“De mensen kijken even de kat uit de boom, maar de interesse is er duidelijk nog altijd. Iedereen zal de economische impact voelen, maar vastgoed is vrij waardevast. Ik zie de prijzen niet dalen. De coronacrisis zal wellicht langer duren dan we graag zouden willen, maar is toch van voorbijgaande aard. Er zal een terugslag zijn, dat valt niet te ontkennen. Maar eens het normale leven herneemt, verwacht ik wel dat de verkoop zal pieken.”

O’Sea

Wat verder van het centrum, op de voormalige site-Media Center, is er ook nog het project O’Sea.

Het nieuwbouwproject O'Sea rijst uit de grond langs de Troonstraat. (foto Peter Maenhoudt)
Het nieuwbouwproject O’Sea rijst uit de grond langs de Troonstraat. (foto Peter Maenhoudt)

De eerste fase is bijna afgewerkt en de tweede fase is ook al opgestart. De eerste fase bevat 50 assistentiewoningen, tien rijwoningen, 18 studio’s, een kindercrèche, 33 doorzonappartementen, een toren van 15 verdiepingen met 56 wooneenheden, een ondergrondse parking, een brasserie en nog twee handelsruimtes. We konden de woordvoerder van projectontwikkelaar Immobel niet aan de lijn krijgen, maar in de wandelgangen is te horen dat ook dit project bijzonder goed loopt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier