Maria Depoorter (93) runt nog altijd strandboetiek langs zeedijk in Koksijde

Maria voor haar strandboetiek. (foto MVO)
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Door de coronacrisis moest Maria Depoorter (93) voor het eerst in haar leven een aantal maanden haar strandboetiek op de Zeedijk in Koksijde missen. Dat vond ze bijzonder jammer, want onder de mensen zijn en ten dienste staan van haar klanten is haar ‘lang leven’.

Je merkt het meteen aan haar ogen die beginnen te fonkelen als de kranige 93-jarige dame een praatje kan maken met haar klanten. De Koksijdenaars en vaste vakantiegangers kennen Maria en Baloo, de trouwe chowchow die niet van haar zijde wijkt, al jaren.

“In 1953 zijn we gestart met een kruidenierswinkel in de Lejeunelaan”, blikt Maria terug. “Daar is ondertussen een wassalon gekomen. In 1987 hebben we dit pand hier op de Zeedijk gekocht, en officieel heet de winkel ‘Strandboetiek Lust’, naar de naam van wijlen mijn man. Dat combineerden we met het verhuren van onze strandcabines. In 1983 is mijn man René gestorven, en dat was een zware klap! Sinds het overlijden van papa kan ik rekenen op de hulp van onze enige zoon, Patrick.”

“Als leerkracht heb ik in het seizoen gelukkig veel vrije tijd” vertelt Patrick. “Mama helpen, doe ik graag, want ze is een moeder uit de duizend. Het was voor haar heel raar, toen ze noodgedwongen de deuren van de winkel gesloten moest houden door corona. Het enige dat er positief aan was: nu kon ze op elk moment haar favoriete tv-programma’s Blokken, Familie en Sarah volgen. Die moet ze in een normaal seizoen missen.”

“Een normaal seizoen loopt van carnaval tot november”, vult Maria aan. “Dat betekent dat ik nooit tijd heb om me te vervelen! Alleen in de winter heb ik vakantie en dan ben ik graag thuis. Maar eigenlijk is ‘altijd voortdoen’ mijn motto! Je moet vriendelijk zijn voor de klanten, hen een goede service bieden, maar ook producten van goede kwaliteit verkopen.”

Figurant in Franse film

Maria weet perfect hoe ze haar artikelen moet aanprijzen, maar de mensen komen niet alleen daarvoor… Viervoeter Baloo is de mascotte van de zaak, en om de haverklap vragen klanten en passanten of ze met Baloo op de foto mogen. “Soms willen ze mij mee op de foto”, lacht Maria. “Binnenkort ben ik zelfs figurant in een Franse film! De bal ging aan het rollen toen ik werd aangesproken door een dame die hier als kind al kwam. Zij is nu regisseuse en vroeg me voor een figurantenrol! In de loop der jaren heb ik hier trouwens heel wat bekende figuren over de vloer gehad of zien passeren, zoals Remco Evenepoel, Freddy Maertens, Sanne Kant… Er is hier elke dag wat te beleven, en zo lang ik kan, hou ik dit met plezier vol! Ik leef er echt voor om de toeristen ten dienste te staan, en het sociale contact houdt me jong!”

Strandboetiek Lust, Zeedijk 319, Koksijde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier