Marc en Sharon Speeckaert: “Supertrots dat Inofec eindelijk in ons eigen Tielt te vinden is”

Al sinds 2001 is Inofec een begrip in de kantoormeubelsector. Begin dit jaar verhuisde zaakvoerder Marc Speeckaert de onderneming van Waregem naar zijn thuisstad Tielt, waar de voormalige site Houtteman de nieuwe uitvalsbasis vormt. “Hier zijn we meer dan gewapend voor de toekomst.”

Marc Speeckaert en zijn dochter Sharon voor hun nieuwe hoofdkwartier. © Wouter Meeus

Marc Speeckaert is gepokt en gemazeld in de kantoormeubelwereld. Na 19 jaar bij een gelijkaardig bedrijf richtte hij op 1 januari 2001 de Belgische tak van Inofec op en sindsdien nam zijn geesteskind een hoge vlucht. “Ik had altijd al de wens om op eigen benen te staan”, zegt hij daarover. “Op die manier treed ik in de voetsporen van mijn ouders, die aan het Polenplein een eigen kapperszaak hadden. Ondernemen zit in mijn bloed.”

Je startte je verhaal wel in Waregem. Hoe kwam je daar terecht?

“Louter toevallig. Ik zocht een locatie binnen een straal van 25 kilometer rond Tielt en in Waregem vond ik een geschikt pand. Het bleek de juiste beslissing, want ik had meteen de handen vol. Van bij dag één stond mijn orderboekje vol. En het is nooit meer gestopt. Die beginjaren waren memorabel. Ik deed toen nog alles: mensen in de toonzaal ontvangen, de administratie… Ik ging zelfs mee op placement.”

Nu ben je opnieuw in Tielt neergestreken. Hoe blij maakt dat je?

“Ik ben daar enorm trots op. Het was geen doel op zich, maar dit voelt echt aan als thuiskomen. Ik ben een rasechte Tieltenaar, dat tikje chauvinisme speelt wel mee. In juli 2015 vernam ik dat de voormalige site Houtteman te koop stond. Ik was meteen geïnteresseerd. Een goeie ligging, een façade van 200 meter lang… Ik moest op die trein springen. In oktober 2016 hebben we het hele complex gekocht en konden we aan de verbouwingen beginnen.”

Het was geen doel op zich, maar dit voelt echt aan als thuiskomen. Ik ben een rasechte Tieltenaar, dat tikje chauvinisme speelt wel mee

Die namen twee jaar in beslag.

“Klopt, maar we hebben alles heel grondig uitgevoerd. Ons doel was om een ruime en overzichtelijke showroom te realiseren, zonder daarbij de authenticiteit van het pand te verliezen. We konden ook een nieuwbouw neergepoot hebben, maar dan waren we de ziel van deze plek kwijt. Dat wilden we niet. Onze nieuwe thuis is zonder meer een van dé visitekaartjes van Inofec. Zo goed als iedereen die hier voor het eerst binnenstapt, krijgt meteen een wauwgevoel. Bovendien kunnen we hier heel efficiënt werken. Onze showroom, kantoren én ons magazijn bevinden zich nu op dezelfde plek. Toen we vanuit Waregem opereerden, hadden we ons magazijn in Ooigem. In maart vorig jaar verhuisden we onze stock al naar Tielt, begin dit jaar volgde ook het showroomgedeelte. En GC Archictecten uit Meulebeke heeft uitstekend werk geleverd.”

Jullie beschikken nu zelfs over een eigen tuin…

“Dat hadden we in Waregem nooit durven dromen. Die willen we straks verder inrichten en er ons aanbod aan tuinmeubelen voor bedrijven tonen. Deze hele site is 16.000 vierkante meter groot en de helft daarvan is momenteel bebouwd. Alles onder hetzelfde dak te hebben, is een enorm voordeel. We hebben zelfs een eigen bar en seminarieruimte. Die kan gebruikt worden om B2B-events te organiseren.”

Ook belangrijk: jullie namen tijdens de verbouwingen het ecologische aspect met beide handen beet.

“Ons nieuwe complex wordt volledig verwarmd met een geothermische warmtepomp. Via 40 boringen van 125 meter diep creëren we voldoende warmte om alle ruimtes te verwarmen. En dat gebeurt dan weer via vloerverwarming. Onder onze voeten lopen er 26 kilometer buizen. Bij Inofec is een externe warmtebron niet langer aan de orde. En in de toekomst willen we nog investeren in zonnepanelen om ook onze elektriciteit zelf op te wekken.”

Marc en Sharon Speeckaert:
© Wouter Meeus

Je startte in 2001 van nul, nu is Inofec niet meer weg te denken. Hoe trots ben je daar op?

“Héél trots. Maar wat me zo mogelijk nog gelukkiger maakt, is dat er ook opvolging is. Onze dochter Sharon werkt al negen jaar mee in de zaak en is uitgegroeid tot mijn rechterhand. Ook dat speelde mee in mijn beslissing om Inofec een nieuwe thuis in Tielt te bezorgen. Zo is het bedrijf meer dan gewapend voor de toekomst.”

De nieuwe thuis springt in het oog, maar hoe onderscheiden jullie zich van de conculega’s?

“Wij doen álles. Hier vind je alle laatste trends, we bieden drie eigen meubellijnen aan, we brengen alles ter plaatse en voeren de montage tot in de puntjes uit. Uiteindelijk vertrekken we pas wanneer het laatste stofje van de kantoormeubelen weggeveegd is. Topkwaliteit en topservice, daar staan we voor. En dat zorgt ervoor dat we overal in Vlaanderen en Brussel actief zijn en zelfs tot in Frankrijk klanten hebben. Dat zou niet mogelijk geweest zijn zonder onze 30 trouwe werknemers. Zonder hen stonden we nooit zo ver.”

Ik weet perfect wat er met elke euro gebeurt. Inofec zit altijd en overal in mijn hoofd. Soms droom ik zelfs over de zaak

Wat is je grote uitlaatklep, Marc?

Ik ben gek op koers en voetbal. We sponsoren Club Brugge, Zulte Waregem, KV Kortrijk… We zijn betrokken bij Dwars Door Vlaanderen… En ik trek graag naar wedstrijden. Ik geniet van de sport, maar het zijn ook de ideale gelegenheden om wat te netwerken. Een win-winsituatie dus.”

Je hebt het vaak over je thuisstad. Hoe kijk je tegen Tielt aan?

“Ik ben oprecht trots dat ik hier woon. En we hebben ook heel wat klanten in eigen stad. Dat vind ik wel belangrijk, want dat bewijst dat mijn collega-Tieltenaren en -ondernemers appreciëren wat we bij Inofec doen. Ook veel stadsbesturen hebben bij ons kantoormeubilair aangeschaft. De burgemeester van Tielt zit op een bureaustoel van bij ons, ja. (lacht)Maar ook Quadrant, Vulkoprin, Le Couter, Vlaemynck, Bouwservice Van Hulle en vele anderen komen bij ons over de vloer. Alle bedrijven zijn bij ons meer dan welkom.”

Je viert in november je 59ste verjaardag. Hoe lang wil je nog doorwerken?

“Zo lang ik gezond blijf en er voldoening uit haal, krijg je me hier niet weg. (grijnst) Inofec beschouw ik als mijn derde kindje. En daar draag ik, samen met Sharon en onze 30 werknemers, heel veel zorg voor. Ik bekommer me nog altijd om de boekhouding. Die doe ik ‘s avonds en tijdens het weekend. Ik weet perfect wat er met elke euro gebeurt. Inofec zit altijd en overal in mijn hoofd. Soms droom ik zelfs over de zaak. Maar dat houdt me ook scherp. En gelukkig zijn het altijd plezante dromen.” (lacht luidop)

Privé

Geboren op 14 november 1960. De zoon van Frans Speeckaert en Jacqueline Vercruysse. Getrouwd met Martine Cools en papa van Sharon (30) en Jason (26).

Loopbaan

Heeft een diploma handelswetenschappen op zak en heeft 38 jaar ervaring in de kantoormeubelsector. Startte op 1 januari 2001 Inofec op.

Vrije tijd

Fietst bij WTC Tielt Sportief en is fan van Club Brugge en Yves Lampaert.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.