Marc, Annick en zoon Dieter heropenen nieuwe zaak Littoral

Annick Goethals en Marc Coene wilden het wat rustiger aan doen, maar zijn nu opnieuw volop in de weer. (foto LC)
Redactie KW

Een maand voor de coronacrisis losbarstte, openden Marc Coene (62), partner Annick Goethals en zoon Dieter bistro-tearoom Littoral op de Zeedijk. Zij hadden zich hun eerste lente helemaal anders voorgesteld, want een maand na de opening moesten de deuren al dicht door covid-19. Maar nu is de zaak weer open.

“Had je me twee jaar geleden gezegd dat ik hier weer actief zou zijn op de Zeedijk, had ik je zeker niet geloofd, want het was de bedoeling om het wat kalmer aan te doen. Maar we hebben ondervonden dat we onze band met het strand en de zee niet kunnen loslaten. Ikzelf ben al zowat mijn hele leven verbonden met strand en zee en nu de zoon afgestudeerd is als kok hebben we ervoor gekozen om een bistro-tearoom te openen” lacht Marc.

De familie Coene is al jaar en dag bekend als verhuurders van stoelen en cabines op het strand van Middelkerke. “Als kind hielp ik tijdens de vakantiemaanden de strandstoelen buiten zetten en binnenhalen. Ik was niets anders gewoon. Het lag dan ook voor de hand dat ik de zaak van mijn ouders zou overnemen. Ik was 25 toen ik in 1993 startte en geleidelijk aan heb ik kunnen uitbreiden tot op het moment dat ik de hele zone Casino Oost bediende om cabines te plaatsen en strandstoelen te verhuren. Ik heb dit altijd met hart en ziel gedaan, je komt veel mensen tegen en je ziet ieder jaar weer dezelfde mensen die komen huren .”

Hard werken

“Ik kan je wel verzekeren dat het hard werken is. De cabines plaatsen en opnieuw wegnemen is een hele karwei en voor de verhuur moet je eigenlijk ook wel bij de pinken zijn. In 2014 werden de beachbars geïntroduceerd op het strand van Middelkerke en we hebben dan ook de beslissing genomen om er ook zelf een te starten. Onze Blue Beach draaide goed, maar door de komst van de beachbars verminderde de verhuur van de strandstoelen zienderogen. De mensen gingen liever in de beachbar zitten en iets drinken dan te zonnen in een strandstoel. Ondertussen stond ik ook nog in voor de opbouw van heel wat terrassen op de Zeedijk van Middelkerke. We besloten in 2018 om ermee op te houden en het wat rustiger aan te doen”, legt Marc uit.

Brandweersergeant

Aan activiteiten geen gebrek, want hij is nog steeds eerste sergeant bij de Middelkerkse brandweer en lesgever bij Wobra in Zedelgem. Ondertussen behaalde zoon Dieter (20) na 5 jaar Ter Groene Poorte in Brugge en 2 jaar Ensor in Oostende zijn diploma als kok en toen begon het bij de familie Coene opnieuw te kriebelen. Waarom geen zaak openen, maar dan wel op de Zeedijk van Middelkerke? “We hebben er eigenlijk niet lang over nagedacht en we zijn gestart met bistro-tearoom Littoral langs de Zeedijk 79”, lacht Marc. “Het leuke is dat we weer dicht bij strand en zee zijn en een kijk hebben op ons vertrouwde terrein. Wij kunnen het strand en de zee gewoonweg niet missen.”

Littoral serveert snacks, maar ook voor een lekkere côte à l’os kun je er terecht. Uiteraard staan ook de pannenkoeken en wafels hoog aangeschreven. “Het is de bedoeling dat de zoon op termijn de zaak verder alleen runt en wij gaan het dan echt een beetje rustiger aan doen”, zegt Marc. “Alhoewel zeg nooit, nooit als de zee roept. Ik heb alles wat ik deed altijd heel graag gedaan en de zee heeft me nooit helemaal los gelaten. Ik ken ook heel veel mensen, indertijd kende iedereen mekaar en dat is wel enigszins veranderd. In elk geval voel ik me goed en laat me dagelijks inspireren door de zee.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier