‘Make de Westhoek Great Again’ in Ieper: “Jonge talenten in de Westhoek houden”

Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text.
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

POM West-Vlaanderen en Voka West-Vlaanderen organiseren op vrijdag 14 en zaterdag 15 februari in Ieper de ‘inspiration bootcamp’ Make de Westhoek Great Again. Studenten, ondernemers en medewerkers zullen er samen brainstormen om een nieuwe regionale dynamiek op te wekken en vooral de braindrain tegen te gaan.

Christophe Dhaene, voorzitter van Voka West-Vlaanderen en zaakvoerder van e-BO Enterprises, en Nele Dekeyser, algemeen coördinator Ondernemerschap POM West-Vlaanderen, stonden vrijdagavond aan het station van Ieper zelf flyers uit te delen. Het doel? Studenten die na een week in Kortrijk, Gent, Leuven… terugkeren naar Hotel Mama warm maken voor Make de Westhoek Great Again, een innovatiebootcamp op vrijdagavond 14 februari en zaterdag 15 februari in het Ondernemerscentrum van de POM in de Grachtstraat in Ieper. “We roepen ondernemers op om concreet mee te denken”, zegt Christophe Dhaene. “Om de betrokkenheid te verhogen, spreken wij meteen ook ondernemende medewerkers en studenten aan. Studenten kunnen ons vertellen wat er in onze regio ontbreekt om hier na hun studies terug te keren. Ondernemers kunnen met ons delen waar ze wakker van liggen en wat ze zouden willen veranderen. Die confrontatie zal ongetwijfeld inspirerende ideeën opleveren, rond bijvoorbeeld hoogstaande architectuur als onderdeel van employer branding, alternatieve mobiliteit, veiligheid, nieuwe vormen van (mobiele) dienstverlening op bedrijventerreinen…Het moeten natuurlijk wel realistische voorstellen zijn. We zullen geen hyperloop tussen Ieper en Poperinge en Veurne en Diksmuide leggen. Toch kunnen er heel wat dingen gedaan worden, met wat engagement.”

“Talenten uit de Westhoek overbruggen nu grote afstanden om elders hun brood te verdienen”

Het initiatief moet vooral een oplossing bieden voor het aloude probleem van de braindrain, het wegtrekken van hoogopgeleide mensen naar grootsteden. “We zien dat de plakcijfers zeer groot zijn vanaf 24 tot bijna 30, maar ook dat vanaf 30 jaar een grote groep terugkeert”, zegt Nele Dekeyser. “Daar wordt niets over geschreven. Het is dus voor een stuk ook een perceptieprobleem, want in de realiteit zien we dat heel wat jongeren terugkomen op het moment dat ze op zoek zijn naar meer ruimte om te wonen, meer rust, een groene omgeving… Maar het is belangrijk dat we een goeie mix hebben van zowel de jonge jongeren als dertigers en dat we het signaal geven dat er hier heel wat talent zit.”

“Er zijn superveel toffe bedrijven in de Westhoek die ook nog eens machtige werkomstandigheden hebben”, vertelt Nele Dekeyser, zoals hier op het Ieper Business Park. (foto EF)

De braindrain is een probleem, want onder meer door de heel lage werkloosheidsgraad vinden bedrijven in de Westhoek moeilijk goeie en hoogopgeleide werkkrachten. “Het is voor ieder bedrijf moeilijk, maar het is wel haalbaar”, zegt Christophe Dhaene. “Met e-BO Enterprises gaan we ze bijvoorbeeld halen in Gent en Kortrijk. We leggen effectief bussen in om studenten kennis te laten maken met het bedrijf en zo inspirerend te werken.”

Schaarste

“Onbekend is onbemind”, pikt Nele Dekeyser in. “Er zijn superveel toffe bedrijven in de Westhoek die ook nog eens machtige werkomstandigheden hebben, waar er een heel goeie sfeer is en waar je echt een nuttige bijdrage kan leveren, maar we adverteren dat te weinig. Bedrijven in de Westhoek vinden moeilijk de juiste werkkrachten en lokale talenten overbruggen grote afstanden om elders hun brood te verdienen. Met dergelijke acties willen we dat veranderen en de jonge talenten in de Westhoek houden.”

De braindrain slaat in heel West-Vlaanderen toe, maar het hardst in de Westhoek. “De Westhoek is sowieso minder dik bevolkt”, zegt Nele. “Dat wil zeggen dat de schaarste die je overal ziet, zich hier scherper aftekent omdat je minder kritieke massa hebt. Voor de naam van de actie ‘Make de Westhoek Great Again’ haalden we vooral de mosterd bij het VTM-programma ‘Make Belgium Great Again’ omdat dit een constructieve en positieve uitstraling heeft.”

Jury

De inspiration bootcamp begint op vrijdagavond 14 februari in het Ondernemerscentrum van de POM in de Grachtstraat in Ieper. Daar worden teams gevormd van ondernemers, ondernemende medewerkers en studenten. “Met bedrijfsexperts brainstormen ze over duurzame antwoorden op de uitdagingen van vandaag en morgen. Hun favoriete idee werken ze concreet uit, inclusief businessplan en/of financieel plan”, legt Christophe Dhaene uit. “Dat wordt op zaterdagochtend 15 februari gepresenteerd aan een jury die bestaat uit Emmily Talpe (burgemeester van Ieper), Christof Dejaegher (voorzitter provincieraad), Christophe Dhaene (regiovoorzitter Ieper Voka West-Vlaanderen), Bert Mons (algemeen directeur Voka West-Vlaanderen) en Nele Dekeyser (algemeen coördinator Ondernemerschap POM West-Vlaanderen). De winnaars worden voor hun creativiteit beloond met leuke prijzen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier