Maggie De Block: “Frietjes afhalen kan wél nog, in de frituur eten niet”

© belga
Redactie KW

Frietkoten waar mensen enkel afhalen, kunnen open blijven. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) in De Ochtend op Radio 1 gezegd. Maar veel frietkoten hebben tegenwoordig ook tafels en het is niet de bedoeling dat mensen in de frituur bij elkaar gaan zitten. Ook voor kappers is een uitzondering voorzien.

De Nationale Veiligheidsraad besliste donderdag zowel horecazaken als restaurants en cafés te sluiten tot 3 april. Thuisbezorging en drive-ins zijn wel nog toegestaan. Hotels blijven open, maar als ze een restaurant hebben moet dat sluiten. Maar wat dan met de frituren? Volgens minister De Block mogen die open blijven, op voorwaarde dat ze werken met afhaling. Veel frietkoten hebben tegenwoordig ook tafeltjes en stoelen en het is volgens de Open Vld-minister niet de bedoeling dat mensen daar lang bij elkaar zitten. Afhalen kan dus wel. “Het is niet de bedoeling dat we de bevolking gaan uithongeren”, zo zei De Block in De Ochtend.

Het kabinet-De Block vraagt het gezond verstand te gebruiken en afstand te houden zodat mensen elkaar niet besmetten. “Social distancing is heel belangrijk, dat moeten we er bij de bevolking blijven inpeperen”, zegt woordvoerder Jelle Boone. Bedoeling is ook dat winkels, met uitzondering van voedingszaken en apotheken, in het weekend sluiten. Ook voor kappers is er volgens minister De Block een uitzondering voorzien. Zo zullen zij ook in het weekend mogen werken, maar dan wel op afspraak. Zo kan vermeden worden dat mensen samen zitten te wachten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier