Machinebouwer LVD behaalt voor vierde jaar op rij Gold Label als Best Managed Company: “Onze mensen zijn ons grootste kapitaal”

Gert Thienpont, HR-directeur bij LVD: “Innovatie is erg belangrijk. We proberen onszelf constant opnieuw uit te vinden.”©JOKE COUVREUR
Gert Thienpont, HR-directeur bij LVD: “Innovatie is erg belangrijk. We proberen onszelf constant opnieuw uit te vinden.”©JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

LVD, een internationale topper in de wereld van plaatbewerkingsmachines uit Gullegem, heeft voor het vierde jaar op rij een prestigieuze erkenning binnen gehaald. Deloitte Private, Econopolis en de KU Leuven kende de onderneming opnieuw een Gold Label als Best Managed Company toe. Een hele eer, zegt HR-directeur Gert Thienpont. “En volledig de verdienste van iedereen die bij LVD aan de slag is.”

LVD, wat een samentrekking is van de familienamen van stichters Jacques Lefebvre, Marc Vanneste en Robert Dewulf, werd opgericht in de jaren vijftig van de vorige eeuw en is anno 2021 als familiebedrijf een absolute topspeler in de wereld van de plaatbewerkingsmachines, automatisering en bijhorende software-integratie. In België staan een vierhonderdtal mensen op de loonlijst, wereldwijd gaat het om iets meer dan 2.000 krachten. LVD heeft productiesites in eigen land, maar ook in Slowakije, de Verenigde Staten, Italië en China en is in ruim 25 landen actief. “Eigenlijk vind je ons in alle windstreken en op alle continenten terug”, duidt HR-directeur Gert Thienpont. “Enkel in Afrika en Australië hebben we geen eigen vestiging, maar daar laten we ons door lokale agents vertegenwoordigen.”

“De gemiddelde anciënniteit bij ons schommelt rond de twintig jaar. Dat zegt genoeg”

LVD, in 2020 goed voor een jaaromzet van ruim 200 miljoen euro, gaat er prat op alle knowhow in huis te hebben. “Onze baseline is Our passion, your solution . In het Nederlands: onze passie, een oplossing voor jou.”

Doorzettingsvermogen

Net als zoveel in andere sectoren heeft ook LVD een uitdagend jaar achter de rug. “Wij zijn het gewoon om in een cyclische markt te opereren. Golfbewegingen horen er nu eenmaal bij en dat zorgt ervoor dat we bij onvoorziene scenario’s snel kunnen schakelen, maar de coronacrisis was ook voor ons ongezien. Wij maken er een punt van om dicht bij onze klanten te staan en bij de installatie van een van onze machines gaat zo goed als altijd een van onze technici ter plaatse. Nu was het vaak een hele opdracht om die mensen veilig en wel op hun bestemming te krijgen. Gelukkig konden we altijd op veel begrip van onze klanten rekenen.”

Ook de creativiteit en het doorzettingsvermogen van het hele team viel het voorbije jaar op, stelt de HR-directeur. “In tijden van crisis moet je vaak een tandje bij steken en dat was hier zeker het geval. We zijn erg trots op onze LVD’ers, want mede dankzij hen hielden we in 2020 meer dan stand. Vorig jaar haalden we in China een van onze grootste orders ooit binnen. Een LVD-technicus was ter plaatse onontbeerlijk. Tijdens de kerstdagen verbleef hij twee weken in quarantaine in een Chinees hotel en uiteindelijk is hij vijf maanden ter plekke geweest. Die gedrevenheid is kenmerkend voor ons. Onze mensen zijn ons grootste kapitaal. Daar zijn we ons meer dan ooit van bewust.”

Twee productievestigingen werden door de lokale overheid ook even gesloten. “Dat was het geval in China en de States”, zegt Gert Thienpont. “Niet vanwege een lokale uitbraak, maar omdat de hele regio op slot ging. Gelukkig konden we onze productie dan over de andere vestigingen spreiden. We hebben er ook een punt van gemaakt om erg snel extra beschermende maatregelen te nemen. Een week voor in België de eerste lockdown van kracht was, droegen we hier al mondmaskers en namen we de lichaamstemperatuur bij elke bezoeker.”

Mondiaal West-Vlaams

De pandemie bood echter ook kansen. “Op vlak van digitalisering hebben we enorme stappen gezet. Hier in Gullegem hebben we een Experience Center, waar potentiële klanten onze state of the art -producten en software kunnen ontdekken. Die ervaring kunnen we nu ook online aanbieden, iets wat we post-corona zullen behouden. We hebben het voorbije jaar ook stevig geïnvesteerd. In tijden van crisis moet je durven vooruit kijken en als familiebedrijf is die mentaliteit helemaal de onze. Hier kijken we niet naar het volgende kwartaal, maar naar de volgende generatie. Het bedrijf heeft een sterke balans en geen schulden. We investeerden in de ontwikkeling van drie volledig nieuwe machines en die brengen we nu op de markt. Met succes, want de interesse is groot. Het is een voordeel dat we nog altijd met beide voeten in West-Vlaanderen geworteld zijn. We zijn uitgegroeid tot een mondiale speler, maar behouden de typische ondernemersgeest van bij ons.”

Sleutel tot succes

Dat LVD voor het vierde jaar op rij de hoogste erkenning als Best Managed Company behaalt, is volgens Gert Thienpont de verdienste van het hele team. “Als bedrijf werden we op alle niveaus doorgelicht en kregen we eigenlijk een spiegel voorgehouden. Zo word je door een onafhankelijke en objectieve organisatie geconfronteerd met wat beter kan, daar leer je uit.”

De sleutel tot succes bestaat uit drie delen, klinkt het. “Innovatie is erg belangrijk. We proberen onszelf constant opnieuw uit te vinden en dat zie je ook in onze cijfers. 25 tot 30 procent van onze omzet komt van producten die vijf jaar geleden nog niet bestonden. Daarnaast willen we ook zo wendbaar mogelijk zijn: snel kunnen schakelen is prioritair geworden. En teamwork vormt de basis van alles wat we doen. De gemiddelde anciënniteit schommelt rond de twintig jaar. Dat zegt genoeg.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.