Maatwerkbedrijf Sowepo vzw in Poperinge viert 25 jaar

Redactie KW

Sowepo vzw, sociale werkplaatsen Poperinge, is een maatwerkbedrijf met arbeidszorgcentrum waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag kunnen om zich te ontplooien via werk op maat. Op 15 maart mocht Sowepo liefst 25 kaarsjes uitblazen.

“Bij een zilveren jubileum hoort een kleine geschiedenisles”, zegt Melanie Bulckaert van de dienst Marketing. “Sowepo kent zijn oorsprong al in 1987. Toen werd mannenopvang De Korenaar opgericht, waar arbeidsactiviteiten werden aangeboden aan daklozen. Daarna werd in 1995 precies 25 jaar geleden Sowepo vzw opgericht, zoals we de organisatie op vandaag kennen. Vier jaar later verkreeg Sowepo haar officiële erkenning als sociale werkplaats en nog eens drie jaar later volgde de erkenning arbeidszorg. Sinds 1 januari 2019 draagt Sowepo officieel de naam van maatwerkbedrijf, net als alle andere beschutte en sociale werkplaatsen. De rest is geschiedenis.”

Bouwen aan toekomst

Sowepo mag dan wel niet het grootste maatwerkbedrijf uit de regio zijn, met haar 180 medewerkers is het enorm fier op haar zilveren jubileum. “We zijn natuurlijk supertrots op ons 25-jarig bestaan”, zegt Walter Bilcke, algemeen directeur van Sowepo. “Al bijna een kwart eeuw zetten we ons iedere dag honderd procent in voor onze klanten. Maar waar het allemaal rond draait, dat zijn natuurlijk de drijvende krachten achter onze organisatie, onze maatwerkers. Onze missie is voor iedereen met een beperking partner op maat zijn. Via het aanbieden van zinvolle arbeid willen we onze medewerkers helpen hun verdiende plaats in de maatschappij op een volwaardige manier in te vullen.”

We willen voor iedereen met een beperking een partner op maat zijn

“In al die jaren hebben we niet stilgezeten. Dat we bouwen aan een moderne organisatie nemen we best letterlijk. Dankzij de komst van een nieuwbouwsite verhuizen we binnenkort al onze voedingsactiviteiten naar nieuwe productieruimtes. Dat geeft ons ruimte om te groeien als maatwerkbedrijf. De overheid stelt namelijk steeds hogere eisen in verband met professionalisering, het behalen van een kwaliteitslabel… Ook onze klanten stellen op hun beurt hogere eisen rondom flexibiliteit, complexiteit en kwaliteit. Om dit alles te kunnen realiseren en ook rekening te houden met de mogelijkheden van onze medewerkers hebben we nood aan ondersteunende technologie. Als wij durven kijken naar wat op ons afkomt, vormt dit een enorme uitdaging op middellange en lange termijn.”

Feestelijkheden

Vanzelfsprekend wil het maatwerkbedrijf haar verjaardag op gepaste wijze vieren. Bij een 25-jarig bestaan hoort vanzelfsprekend een stukje taart… Daarom krijgt elke medewerker vrijdag over de middag een stukje verjaardagstaart aangeboden. Daarnaast zal een jaar lang een verjaardagsbanner prijken aan het onthaal van de organisatie. “Een groot feest was logisch geweest, maar daar wacht Sowepo nog even mee tot de nieuwbouwsite afgewerkt is later dit jaar. Daarmee kan het jubileumjaar in stijl worden afgesloten.” (AHP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.