https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Maar liefst 550 bezwaarschriften tegen komst van grote windmolen vlak bij Zuienkerke

© Getty Images/iStockphoto
Olaf Verhaeghe

De mogelijke komst van een grote windmolen van ruim 230 meter hoog zorgt voor een storm aan protest in Zuienkerke. Er werden maar liefst 550 bezwaarschriften ingediend tegen de bouw van de windturbine en ook de gemeente Zuienkerke zelf gaf een negatief advies. Eerder werd ook al de vergunning voor twee molens iets verderop door de provincie geweigerd.

De komst van windmolens langs de N31 Expressweg en vlak bij Zuienkerke ligt al langer op tafel. Tien jaar geleden werd een eerste aanvraag gedaan. In 2018 probeerde nv Elicio opnieuw. Vorig jaar weigerde de provincie West-Vlaanderen een vergunning voor die twee windturbines te verlenen. In Zuienkerke en Brugge werden toen meer dan 160 bezwaarschriften ingediend.

Woensdag liep in Zuienkerke het openbaar onderzoek naar de bouw van een nieuwe windmolen af. Het gaat om een van drie molens, gepland door Elicio, W-Kracht en Luminus, die een wiekhoogte van ruim 230 meter heeft. Dat is bijna 3 keer zo hoog als de Brugse Halletoren. Te hoog, oordelen de buurtbewoners van de Vagevuurwijk, amper 350 meter verderop. Twee andere windmolens zouden op Brugs grondgebied moeten komen.

Tegen de plannen zijn in Zuienkerke maar liefst 550 bezwaarschriften ingediend: 350 van Zuienkerkenaars, en dat op een gemeente met maar 2.700 inwoners, en een 200-tal van Bruggelingen.

Ook gemeente is tegen

Ook het gemeentebestuur van Zuienkerke gaf een negatief advies. “Wij hebben op zich niets tegen windmolens, maar zo’n mastodont vlak bij een woonwijk is om problemen vragen“, benadrukt burgemeester Alain De Vlieghe (LB). “De vorige aanvragen lagen nog verder van de wijk en werden ook afgekeurd. Ik heb van bij de start van dit nieuwe dossier gezegd dat er geen kans op slagen is.”

De Zuienkerkse burgemeester vraagt het provinciebestuur om mogelijke locaties, liefst geclusterd, vast te leggen waar wel nog windturbines kunnen komen. “Het is niet aan ons om een suggestie te doen“, aldus Alain De Vlieghe.

Het openbaar onderzoek aan de stad Brugge loopt vandaag af. Hoeveel bezwaarschriften daar zijn ingediend, is nog niet geweten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten