Maandelijkse demonstraties visfileren aan Vistrap

Raf Depaepe aan het fileren © efoo
Redactie KW

Voortaan zijn er aan de bekende Vistrap maandelijkse demonstraties visfileren. De Oostendenaars hebben daar hun bedenkingen bij, maar er is wel grote vraag naar de filets.

Raf Depaepe, instructeur visfileren bij de VDAB geeft voortaan demonstraties visfileren aan de bekende Vistrap en leidt er ook personeel op. Het geheim zit in een hard scherp mes: “Met plooibare messen kun je niet goed fileren. Na de inkeping aan de kop, trekt je door tot de staart. Kunst is dan je mes voorbij de graat zetten en dan het tweede deel fileren. Het ziet er makkelijk uit, maar is het niet. De meeste fileerders zijn mannen, maar vrouwen kennen beter de techniek”, zegt Raf.

Verschil tussen binnenlanders en kustmensen

Iedereen kon aan de slag. Een bejaarde vrouw uit Oostende vindt de workshop wel leuk, maar ziet er het nut niet van in : “Ik laat mijn vis ontdoen van de kop en bak hem dan in de pan. De vis komt er gemakkelijker van los en de smaak is beter.” Verkoopster Dini Bogaert is al 8 jaar actief : “Het is een mooie promotie voor onze Vistrap. Maar het publiek is duidelijk te herkennen. Buitenlanders gooien de vis met kop en al in de pan, Oostendenaars laten de vis ontdoen van kop en ingewanden en klanten uit het binnenland willen enkel filets.”

(efoo)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier