Luchthaven Oostende ziet herstel van passagierscijfers in 2021

gf
Redactie KW

De luchthaven van Oostende zag het afgelopen jaar een herstel in de passagierscijfers. Dat herstel kwam er afgelopen zomer na een moeilijke start van 2021 door de coronabeperkingen. Ook de cargocijfers doen het goed.

“Als het herstel zich zo blijft verderzetten, zullen we in 2022 dicht aanleunen tegen het resultaat van ons recordjaar 2019”, zegt ceo Eric Dumas.

2021 begon voor de regionale luchthaven in mineur met een verbod op niet-essentiële reizen tot 19 april. Daardoor vertrokken pas eind april de eerste vluchten naar vier Spaanse bestemmingen. In de eerste jaarhelft telde de luchthaven dan ook slechts 32.500 passagiers.

Vanaf juli werden meer vluchten ingelegd en kon er gevlogen worden naar 13 van de 23 bestemmingen. “Dit was meteen ook het begin van een zeer mooi herstel. In juli, augustus en september verwelkomden we 114.000 passagiers. Dat was 142 procent meer in vergelijking met de zomer van 2020, maar wel nog 37 procent minder dan tijdens de zomer van 2019, toen alle 23 bestemmingen aangevlogen werden”, zegt Dumas. Ook na de zomer zette het herstel zich verder. In november ontving de luchthaven zelfs vier procent meer passagiers dan vóór de coronacrisis. In 2022 verwacht de luchthaven opnieuw naar alle bestemmingen te vliegen.

Ook het vrachtvervoer via de Oostendse luchthaven doet het goed. Het verhandelde cargovolume steeg met ruim 17 procent, het beste resultaat in tien jaar tijd. Naast vaste carriers Egyptair en Qatar Airways kreeg de luchthaven er ook enkele tijdelijke klanten bij zoals SilkWay West Airlines, Etihad Cargo, Mesk Air en Air Belgium.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.