Luc Tack van Ieperse Picanol staat in miljardairslijst van Forbes

Luc Tack. (Foto TOGH)
Luc Tack. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Volgens het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes is Luc Tack één van de twee miljardairs in onze land. De CEO en referentieaandeelhouder van Picanol Group, met hoofdvestiging, staat op plaats 2.035 met een vermogen van 1,5 miljard.

Het zakentijdschrift ‘Forbes’ maakt jaarlijks een lijst op van miljardairs uit alle landen ter wereld. Op hun nieuwste miljardairslijst staan 2.755 mensen waarvan het vermogen vrij nauwkeurig bepaald is, met onder hen twee Belgen, Luc Tack en Eric Wittouck.

Picanol Group

Luc Tack is CEO, gedelegeerd bestuur en hoofdaandeelhouder van Picanol Group. In 2005 begon Luc Tack aandelen te kopen van de Ieperse weefgetouwenproducent Picanol. Het bedrijf stond in die periode door interne verdeeldheid binnen de familie Steverlynck, te weinig flexibiliteit bij het management en slechte reacties op de wijzigende markt op de rand van het faillissement. Hoewel het ook daarna steeds meer bergaf ging met het bedrijf, bleef Luc Tack aandelen kopen.

Manager van het Jaar

Hij kon de controle verwerven over Picanol door in 2009 een kapitaalverhoging te onderschrijven van 15 miljoen euro. In dat jaar werd hij ook CEO en sindsdien is hij de verpersoonlijking van de heropleving van Picanol. In 2015 werd Luc Tack gekroond tot Manager van het Jaar. “Ik had die nominatie liefst niet gehad”, zei hij in het vakblad ‘Trends’, dat de award elk jaar toekent. “Veel liever zou ik in alle rust een jaar doorwerken.”

Tessenderlo

Vandaag bezit Tack bijna 95 procent van Picanol Group. De onderneming is ook al lang geen familiebedrijf meer dat enkel weefgetouwen voor de textielindustrie produceert. Naar aanleiding van de controleverwerving over Tessenderlo Group en verder diversificatie binnen Picanol is de groep nu actief in verschillende segmenten: Machines & Technologies, Agro, Bio-valorization, Industrial Solutions en T-Power. Het segment ‘Machines & Technologies’ vervangt de vroegere segmenten ‘Weaving Machines’ en ‘Industries’ en omvat Picanol, Psicontrol en Proferro dat in Ieper is gesitueerd.

Langetermijnvisie

Veel interviews geeft Luc Tack niet. Tijdens persconferentie van Picanol Group beperkt hij zich doorgaans tot de droge bedrijfsresultaten en voorzichtige prognoses. Daarbij benadrukt hij telkens de langetermijnvisie die hij heeft voor het bedrijf en het belang van de maakindustrie in België. In Krant van West-Vlaanderen gaf hij eind 2020 wel een exclusief naar aanleiding van het moeilijke jaar voor Picanol. Het bedrijf werd begin 2020 immers slachtoffer van een cyberaanval en kreeg daarna nog eens de coronacrisis te verwerken.

Optimisme

“Op lange termijn geloof ik enorm in de toekomst van Picanol”, klonk het opvallend optimistisch in dat interview. “Deze crisis zal voorbijgaan en de middenklasse zal wereldwijd blijven groeien. Wij verwachten nog altijd dat de komende tien jaar 500 miljoen mensen uit de armoede zullen evolueren naar de middenklasse. Die hebben allemaal textiel nodig. Daardoor zal het textielgebruik blijven stijgen de komende jaren. Het is aan Picanol om er altijd te staan met de beste oplossingen om die behoefte in te vullen. Daar zijn we volop mee bezig en daar geloven we enorm in. We zijn nu aan het zwemmen, maar je moet naar de andere kant van het water kijken. We gaan op het droge komen. Ik geloof er rotsvast in dat we daar sterker kunnen uitkomen.” (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier