Luc en Ingrid nemen na 34 jaar afscheid van Vishandel Dolfijn

© SR
Stefaan Reuse
Stefaan Reuse Medewerker KW

Voor Luc Pirmez en Ingrid Pieters wordt zaterdag 29 augustus de laatste dag van hun Vishandel Dolfijn in Sint-Michiels. Ze hebben zich 34 jaar lang ingezet voor hun zaak met een vast cliënteel. Helaas meldde er zich nog geen overnemer. Het aantal vishandels in Groot Brugge is jaar na jaar gedaald.

Het is in augustus precies 34 jaar geleden dat Luc en Ingrid gestart zijn met de Vishandel De Dolfijn in de Rijselstraat in Sint-Michiels. “Mijn vrouw werkte toen vier jaar in de Vishandel van Lieve en Germain Demoes toen ze vernam dat ze wilden stoppen. We kregen de kans om de winkel verder te zetten. Na enkele slapeloze nachten beslisten we de grote stap te zetten. Ik had geen ervaring met vis gezien ik bouwkundig tekenaar was. In die tijd werkte ik voor Wickes waar ik het voordeel had om in ploeg te werken. Zo kon ik ervaring opdoen van Germain. In de vroege morgen mocht ik mee naar de vismijn om vis te leren aankopen. Ik leerde de prijzen en soorten kennen, aan welke prijs ik moest verkopen en waarop ik moest letten bij het aankopen van vis. Als ik bij Wickes in de voormiddag moest werken, kon ik ‘s avonds bij Germain leren vis fileren. Germain had immers werk genoeg want hij runde toen drie viswinkels. Dankzij hem kon ik bijzonder veel ervaring opdoen. In augustus 1986 zijn we uiteindelijk als zelfstandigen gestart” vertelt Luc.

In 1990 konden Ingrid en Luc het pand kopen en vier jaar laten hebben ze het grondig aangepakt en gerenoveerd.

Hard werken

“In die 34 jaar hebben wij hard gewerkt, telkens zes dagen per week tussen de 12 en 14 uur per dag, ook op zon- en feestdagen. Er waren ook heel wat nachten bij om alle bestellingen klaar te krijgen in de eindejaarperiode. We werden zeker niet gespaard in al die jaren want werden tweemaal geconfronteerd met een heraanleg van de straat, de aanleg van de rotonde aan de achterkant van het station waarbij we een jaar lang op een eilandje zaten, ziekte en operaties van het zware heffen en het werken in de koude. Wij hebben het overleefd, maar hadden graag de winkel kunnen doorgeven waaraan we al die jaren gebouwd hebben. Het is bijzonder jammer voor onze klanten. Starters hebben hier alle troeven in handen met het vast cliënteel en de ligging vlakbij scholen, station en de binnenstad.”

Trouw personeel

“Ik wil alle klanten bedanken maar ook ons trouw personeel met Nadine die 32 jaar voor ons heeft gewerkt en Daisy -intussen 72 die ook al 24 jaar meedraait voor wie wij veel respect hebben” vertelt Luc Pirmez voor wie het op zaterdag 29 augustus om 12.30 uur een pijnlijk afscheid wordt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier