Lokale ondernemers kopen Izegems goederenstation

Hans Demey en Dirk Moerman. © MPM
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Het voormalige goederenstation van Izegem langs de Dirk Martenslaan heeft nieuwe eigenaars. De NMBS deed het historisch pand via een openbare verkoop van de hand en ondernemers Hans Demey, Dirk Moerman en Ludwig Geldof deden het hoogste bod. De drie willen het gebouw verhuren en zouden er graag een invulling als kantoor of horecazaak in zien.

Het eerste goederenstation dat Izegem ooit kende, dateert van 1884, maar dat werd later afgebroken en in 1913 door het huidige gebouw vervangen. Een jaar eerder moesten voor die werken liefst 36 huizen aan het Baertshof gesloopt worden.

Het nieuwe goederenstation was een pak groter, wat nodig was omdat er dagelijks 65 tot 75 wagens hun goederen op de spoorlijn kwamen lossen. Het pand bleef tot 1992 in gebruik, waarna het nog even onderdak bood aan het drukkerijmuseum van Luc Strobbe. Later zat er ook nog even een antiekzaak in, maar sinds een paar jaar staat het leeg. De NMBS besloot dan maar het gebouw van de hand te doen.

Veel potentieel

“We hebben meteen toegehapt toen we het potentieel van dit gebouw en deze locatie zagen”, zeggen ondernemers Hans Demey, Ludwig Geldof en Dirk Moerman. “Het pand straalt nog de grandeur van weleer uit en daar valt veel moois mee te doen. Bovendien is er hier vlakbij een zeer ruime gratis parking en aan de overkant van de straat is er met de site Strobbe een nieuw stadsdeel in volle ontwikkeling. Om maar te zeggen dat er enorm veel potentieel aanwezig is om hier iets moois te realiseren.”

Omdat het gebouw erfgoedwaarde heeft, moet het langs buiten in zijn originele uitzicht bewaard blijven. “Binnen kunnen we de nodige aanpassingen doen om het conform de huidige normen te maken”, zegt Dirk Moerman, die in het dagelijks leven architect is.

“Afhankelijk van de wens van de huurder(s) kunnen we een mooi plan opmaken. De laadpoorten kunnen we bijvoorbeeld vervangen door grote ramen om optimaal licht binnen te laten schijnen. Het gebouw van 500 vierkante meter kan in zijn geheel verhuurd worden of we delen het in compartimenten op en dan kunnen er verschillende huurders intrekken. Er is hier veel mogelijk, van een kantoorfunctie tot een horecazaak of misschien wel een evenementenruimte.”

Wie interesse heeft kan mailen naar info@goederenstation.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier