https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Lokale lekkernijen in de kijker langs korte keten fietsroute

Marina Vanhoucke, Peter Duyck, Sander Vandamme, Els Kindt, Andy Vanparys en Jos Goethals stellen de korte keten fietsroute voor.© Foto Kurt
Marina Vanhoucke, Peter Duyck, Sander Vandamme, Els Kindt, Andy Vanparys en Jos Goethals stellen de korte keten fietsroute voor.© Foto Kurt
Lien Henneco
Lien Henneco Pers en promotie Muziekcentrum Cactus

Dé mantra van deze coronacrisis? Koop lokaal! In Lichtervelde hebben ze dat alvast goed begrepen. De gemeente wil zijn lokale handelaars extra in de kijker zetten met een korte keten fietsroute in de Week van de Korte Keten, langs de bestaande Kapelroute.

Met de warmere temperaturen in het vooruitzicht halen meer en meer mensen hun stalen ros al eens van stal. Meer dan ooit gaat men daarbij op zoek naar fietsroutes in de eigen regio. In verschillende steden en gemeenten worden nu fietsroutes uitgestippeld langs de lokale handelszaken, om zo de streekproducten onder de aandacht te brengen en de handelaars te ondersteunen. De zogenaamde korte keten fietsroutes.

Lokaal kopen heeft zo zijn voordelen: je weet perfect waar je voedsel vandaan komt en de producent verdient een eerlijke prijs voor zijn mooie werk. Bovendien biedt de korte keten het hele jaar door een uitgebreid en seizoensgebonden aanbod aan.

Ook Lichtervelde stippelt, in samenwerking met het lokaal economisch forum, De Landbouwraad, Unizo, de provincie en het label ‘100% West-Vlaams’, een korte keten fietsroute uit.

Belangrijk verhaal

Els Kindt (CD&V), schepen van Sport en Ondernemen en eveneens provincieraadslid en lid van de raad van bestuur van ‘100% West-Vlaams’, zet haar schouders onder het initiatief. “We vinden het verhaal van de korte keten heel belangrijk. Door corona hebben de korte keten handelaars aan belang gewonnen, maar het is de bedoeling dat, als alles weer ‘normaal’ verloopt, zij verder goed blijven ‘boeren’”, aldus schepen Els Kindt.

“We laten onze inwoners fietsen langs de Kapelroute waarbij we langs het parcours de korte keten handelaars aanduiden. Een aantal van hen draagt ook het label ‘100% West-Vlaams’. Het gaat in totaal over acht zaken.” Naast een volle maag en stevige kuiten, maak je bovendien nog kans op een waardebon van 25 euro voor de deelnemende zaken.

“Bij een aankoop in een van de deelnemende korte keten punten krijg je van de handelaar een invulstrookje van de gemeente. Dit strookje deponeer je in de gele brievenbus aan het gemeentehuis. De trekking van de winnaars is voorzien op 26 mei”, vertelt Els.

De Week van de Korte Keten met fietstocht langs de Kapelroute vindt plaats tussen 15 en 23 mei. Meer info vanaf 5 mei op de website van de gemeente Lichtervelde en bij de deelnemende handelaars.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.