Lokaalmarkt opent in ‘t Groenhuys: “Focus op vers en lokaal, maar ook op beleving”

We zien v.l.n.r. Evy Peperstraete (milieudienst), Dieter Valentin (marktverantwoordelijke), Bert Destoop (Lokaalmarkt Deerlijk), Griet Biesbrouck (dienst Markten en Foren) en schepen Patrick Benoot. (foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

In ‘t Groenhuys langs de Meenseweg, in een ver verleden Aveve-winkel, werd woensdag Lokaalmarkt Ieper boven de doopvont gehouden. Naast een plek waar je iedere week verse lokale producten kan kopen, is het de bedoeling dat het Groenhuis ook een ontmoetingsplek wordt. In het voorjaar hoopt marktverantwoordelijke Dieter Valentin er ook een microbrouwerij te starten.

De Lokaalmarkt Ieper vindt wekelijks plaats op woensdag van 15 tot 19 uur. “Momenteel hebben we een veertiental producenten: zuivel, groenten, vlees, vis… aangevuld met een aardbeienboer, iemand met gin, een chocolatier en een kookstudio”, zegt Dieter Valentin (37), die opgroeide in Ieper en nu in Dranouter woont. “De focus ligt op lokaal, korte keten, vers, maar ook op beleving. Er is een bar en een kinderhoek. Het is de bedoeling dat ‘t Groenhuys in het weekend verhuurd wordt aan verenigingen die bijvoorbeeld een vergadering of een lezing willen organiseren. In een tweede fase komt er een co-workingruimte op de zolder en hopelijk kunnen we in het voorjaar een microbrouwerij opstarten.”

Dieter heeft immers een al een paar jaar een bierfirma: Saison Borelle. “Dat is een uit de hand gelopen hobby die ik naast mijn fulltime job heb. Een bierfirma is echter laten brouwen, maar het is dus de bedoeling om hier binnenkort zelf te brouwen. Voorlopig hebben we alleen Saison Borelle, maar we zijn bezig met de ontwikkeling van een tripel en een blond biertje.”

Zevende Lokaalmarkt

Bert Destoop begon met Lokaalmarkt in 2016 in Deerlijk. “Toen hadden we nog het idee om het bij één markt te houden om onze boeren van Deerlijk samen te brengen met de Deerlijkse consumenten. We hebben daar verder opgebouwd en onder andere een betaalsysteem ontwikkeld dat het voor de klanten gemakkelijker maakt. Maar vrij vlug zagen we dat nog andere steden zo’n Lokaalmarkt wilden en zijn we ons beginnen organiseren om op nog meer plekken een Lokaalmarkt uit te bouwen. Nu zijn we blij dat we hier in Ieper onze zevende markt kunnen openen. Het is niet altijd gemakkelijk geweest. Voor consumenten is het niet evident om van gewoonte te veranderen en we zijn ook maar één keer per week open, maar het feit dat we in Deerlijk na vijf jaar – voor corona – nog altijd wekelijks een 300-tal kopende klanten konden ontvangen, is toch een signaal dat we onze plaats hebben in de agenda van de Deerlijknaar.”

Lijdensweg

Het stadsbestuur staat achter het initiatief. “In ons beleidsplan stond er dat we met een boerenmarkt wilden starten in Ieper”, zegt schepen van Landbouw Patrick Benoot (Open Ieper). “In juni hebben we met het schepenollege beslist om onze schouders te zetten onder Partons 2.0, dat dergelijke projecten ondersteunt. Er waren al enkele initiatieven met betrekking tot de korte keten in Ieper, maar dat was ofwel online ofwel thuis afhalen, maar een echte markt bestond nog niet. Lokaalmarkt was de ideale partner om dat in Ieper te realiseren.”

“In oktober vorig jaar zijn we dan eens gaan kijken in de kerk in Roeselare”, vervolgt Patrick Benoot. “Ik zag onmiddellijk dat het echt iets was voor Ieper. Dan begon de lijdensweg om een geschikte locatie te zoeken. Met onze medewerkers Evy en Griet hadden we enkele locaties gevonden, maar er bleek altijd wel iets in de weg te staan. Uiteindelijk zijn we op dit pand uitgekomen. Dit is ideaal: in de nabijheid van wijken, een invalsweg, bereikbaar met openbaar vervoer, voldoende parkeergelegenheid …”

Ieperse producenten

Bekende Ieperse producenten die hun producten op de Lokaalmarkt zullen aanbieden, zijn onder andere Hoeve Siam met groenten en fruit, ‘t Kluizeken met aardbeien en Hoeve Zuid-Bellegoed met zuivelproducten en ijs. “Dit is een goed initiatief om onze eigen producten dichter bij de consument te brengen”, zegt Nancy Sercu van Hoeve Zuid-Bellegoed. “De consumenten worden gegroepeerd en we hopen van hieruit een meerwaarde te creëren voor ons product. We hebben al een aantal mensen gehoord die er positief over zijn. Het is nog afwachten wat de klant zal doen met deze coronasituatie. Ik merk in onze eigen hoevewinkel dat het wat rustiger is.”

Vijftig personen

Ook Lokaalmarkt Ieper moest woensdag rekening houden met de coronamaatregelen. “Concreet wil dat zeggen dat er maar vijftig personen tegelijk aanwezig mogen zijn. We hebben een simpel systeem bedacht om dat op te volgen. Iedereen die binnenkomt, kan een blokje pakken. Als ze vertrekken geven ze het blokje weer af. Zo weten we altijd zeker dat er maar vijftig mensen binnen zitten”, besluit Dieter Valentin.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier