Logeren met zicht op grazende koeien: Ten Roden Duifhuize zet in op hoevetoerisme

Mia Spincemaille en Johan Vanhemmens hebben een oude stal omgebouwd tot drie gites. © GJZ
Redactie KW

Johan Vanhemmens en Mia Spincemaille zetten ten volle in op hoevetoerisme. Op hun geklasseerde hoeve Ten Roden Duifhuize begonnen ze vorig jaar reeds met een camping, nu openden ze er ook drie vakantiewoningen.

Door Geert Vanhessche

Nadat de familie Vanhemmens met hun Aardappelhoeve op de Losschaert in Zwevegem, onteigend werd voor de aanleg van bedrijventerrein De Pluim, kochten ze negen jaar terug de hoeve Ten Roden Duifhuize in de Moenstraat in Sint-Denijs. Die hoeve was geklasseerd als monument en gelegen binnen een beschermd dorpsgezicht.

“Toen we de hoeve kochten, drong een verregaande restauratie zich op. Daar is een groot deel reeds van gerealiseerd. Elk gebouw kreeg een nieuwe bestemming. Zo kwam er reeds een hoeveslagerij waar zoon Willem aan de slag is en verbouwden we nu een oude stal tot drie vakantiewoningen”, begint Johan.

Minicamping

Daarmee zet de familie duidelijk in op hoevetoerisme. Vorig jaar openden ze ook al een minicamping die reeds op heel wat belangstelling kon rekenen.

“Wie de streek hier een beetje kent, weet dat dit een ideale plaats is om enkele dagen te verblijven en te genieten van de rust en de natuur. Je kan hier gezellig kamperen of logeren met zicht op weilanden, grazende koeien met zogende kalfjes”, aldus Johan.

Echtgenote Mia vult aan: “Je kan hier genieten van de authentieke sfeer van de geklasseerde hoeve. Je kan wandelen en fietsen door het glooiende landschap. Daarnaast voeren we ook openhartige gesprekken met onze gasten over het boerenleven op den buiten en gidsen we hen rond op de boerderij met aandacht voor het welzijn van de dieren en de korte keten.”

Johan Vanhemmens noemt de realisatie van de drie vakantiewoningen, waarvan één volledig rolstoeltoegankelijk is, een mooi voorbeeld van samenwerking tussen Monumentenzorg, de provincie en Westtoer. De realisatie van het project kon immers rekenen op een toelage van de provincie.

Logies van de toekomst

Gedeputeerde voor toerisme, Sabien Lahaye-Battheu: “In 2016 lanceerden we een oproep naar projecten in het kader van ‘Logies van de toekomst’. Dit project voldeed aan alle criteria, zoals beleving, duurzaamheid, familievriendelijkheid, zorgtoerisme… Vooral de toegankelijkheid voor andersvaliden en het inzetten op beleving op de boerderij, waren belangrijk.”

De gedeputeerde noemde de Hoeve Ten Roden Duifhuize ‘een verrassende en verleidelijke bestemming voor een korte vakantie, een ontspannend weekend in het groen of gewoon een gezellige vakantie met familie en vrienden’.

(Geert Vanhessche)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier