Lode en Heidi ambassadeurs voor Ik Koop Lokaal in Oudenburg

De groente- en fruitzaak Lode en Heidi kreeg de titel ambassadeur voor Oudenburg. Ook op privévlak gaat het hen voor de wind met drie lieve dochtertjes Julie, Justine en Louise. © foto LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Vorige week donderdag werden de winnaars bekend gemaakt van de actie Ik Koop Lokaal Ambassadeurs.

“Het is de bedoeling om mensen te stimuleren om bij lokale handelaars te winkelen”, legt Heidi Faes (36) uit. Zij is voor Oudenburg, samen met haar echtgenoot Lode Lammertyn (42) het gezicht van de campagne die in 50 West-Vlaamse steden en gemeenten gelanceerd werd.

Al 15 jaar baten Lode en Heidi langs de Westkerksestraat een groente- en fruitzaak uit. Ze namen in 2005, het jaar dat ze ook trouwden, de winkel over van Fernand Devos. Hoewel ze geen Oudenburgenaars van geboorte zijn, Lode Lammertyn is afkomstig van Moorslede en Heidi Faes van Zarren, kregen ze hier al vlug naam en faam om hun mooie en frisse producten.

“Ik kreeg de microbe om een eigen zaak op te starten te pakken door de verkoop van fruit en groenten te zien op de markt. En ik stelde aan mijn kersverse echtgenoot mijn droom voor. Zo zijn we in Oudenburg terecht gekomen. Allebei uit een landbouwersgezin afkomstig, kregen we de waarden mee om door te zetten en veel te werken“, vertelt Heidi Faes.

Vergeten groenten

“Intussen zijn we hier al 15 jaar bezig en hebben een heel parcours afgelegd. Negen jaar geleden hebben we de winkel helemaal vernieuwd. Intussen is het concept al veel veranderd. We luisteren naar wat onze klanten willen en trachten hun verwachtingen in te vullen met uitbreiding van het assortiment. Zo is er tegenwoordig vraag naar vergeten groenten zoals pastinaak, koolrabi, paksoi, boerenkool, romanesco of een kruising tussen broccoli en bloemkool”, somt Heidi op.

“Waar enkele jaren geleden meer diepvries of conserven werden gekocht, gaan de mensen nu vooral voor verse groenten. Ze hechten veel belang aan vers en gezond. Daarom ook kan je bij ons veel groenten gewassen en gesneden kopen. Dan staat er vlug eten op tafel en het is toch vers, want het wordt dagelijks gesneden. Ook onze slaatjes zijn in trekt”, aldus nog Heidi, die vooral instaat voor de verkoop.

“Lode werkt liever achter de schermen. Hij doet onder meer drie keer per week de aankopen in de veilingen van Roeselare en Mechelen.”

Fruitboxen en soep

Al enige tijd verzorgt de zaak van Lode en Heidi met succes fruitboxen voor bedrijven. “En sinds november brengen we ook verse soep naar het werk. Daar is veel vraag naar”, vult Heidi nog aan. “Als de klant ernaar vraagt, geef ik met plezier tips voor de bereiding van een bepaalde groente.”

Naast de hoofdbezigheid met fruit en groenten kan je bij de kersverse ambassadeur terecht voor kazen, noten, ijs, yoghurt, wijnen en op vraag maakt Heidi ook verse sappen. “Het ijs en de yoghurt komen trouwens van lokale handelaars, IJstijd in Ettelgem en Baliehof in Zerkegem.”

“Want wij zijn nu wel als de ambassadeurs voor Oudenburg verkozen, maar daar stopt dit verhaal niet. Ik vind dit een positieve mogelijkheid om ook onze andere handelaars in de kijker te zetten en hoop dat het een schwung kan geven om samen met ondernemend Oudenburg onze stad nog beter op de kaart te zetten. We kunnen hier toch wel nog wat detailzaken gebruiken. Dus laat ons allemaal zoveel mogelijk lokaal kopen en de service en kwaliteit van de kleinhandel appreciëren”, besluit Heidi Faes met een hint. (LIN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier