Lobstar Gin: Op basis van kreeft

Kristof Marranes van restaurant Ter Leepe heeft een unieke gin beet, op basis van kreeften. © Ronny Neirinck
Bert Vanden Berghe

Sterrenchef Kristof Marrannes runt al jaren het familierestaurant Ter Leepe in Zedelgem. Hij ontwikkelde een gin op basis van diepgevroren kreeft. Niet op basis van levende kreeft, zoals een tijdlang verkeerdelijk werd gedacht. De Lobstar Gin is gepatenteerd en uniek in de wereld.

Restaurant Ter Leepe is een begrip in Zedelgem en omstreken. Het restaurant, dat een Michelin-ster heeft werd jaren geleden overgenomen door zoon Kristof Marrannes. Mét een stevig palmares: 2,5 jaar Sea Grill in Brussel en 1,5 jaar Hof van Cleve in Kruishoutem. Tien jaar geleden werd hij bij de overname vrijwel meteen laureaat van de Zilveren Pollepel 2006, een wedstrijd voor jong talent.

Ik was een ginliefhebber en zocht naar een gin die paste bij een menu met kreeft“, aldus Kristof. Ik vond er geen en kwam terecht bij Spirits by Design. Het was mijn idee om er kreeft in te verwerken en hun idee om het te commercialiseren. Er is veel tijd in het ontwikkelen van de gin gekropen. De vormgeving heb ik overgelaten aan een bureau.”

Er moet een drempel overwonnen worden als je de gin ruikt

Tot in Las Vegas

Lobstar doet het vooral goed in Canada, waar de kreeft van afkomstig is. Ook in Harrod’s in Londen gaat het vlot over de toonbank. In Las Vegas zit sinds kort een soort fastfoodketen op basis van kreeft en daar staat hij ook op de kaart. Omdat er zo’n 250 gram kreeft nodig is, is de gin niet bepaald goedkoop. Ik begrijp ook dat er een drempel moet overwonnen worden als je de gin ruikt. Hij is heel uitgesproken. Je moet er voor openstaan. Maar puur én met tonic smaakt hij wonderwel. Hij past bovendien in cocktails en andere visgerechten.”

Toen Kristof naar buiten kwam met zijn gin, schreef een journalist verkeerdelijk dat het gebeurde op basis van levende kreeften, waarna een hele hetze ontstond en zelfs GAIA moord en brand schreeuwde. Sindsdien is Kristof voorzichtiger geworden. “Ik ben blij dat hij gewaardeerd wordt en ik ben er nog steeds trots op, maar mijn focus ligt vooral op het restaurant. Een tweede gin maken? Dat is niet aan de orde. Ik heb meer dan mijn handen vol met Ter Leepe, dus… (lacht)

Lobstar Gin: Op basis van kreeft
© RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Perfect serve

De Lobstar is ideaal voor food pairing, maar kan uiteraard ook als gin tonic geserveerd worden. Meestal opteer je best voor een neutrale tonic zoals Goldberg. Afwerken doe je met een schijfje limoen, citroengras en bladpeterselie, de producten die ook verwerkt zijn in de gin.

Lobstar Gin: Op basis van kreeft

Volg de reeks op www.kw.be/gin

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.