Light Gallery Brugge sluit de deuren

De Brugse vestiging van verlichtingsbedrijf Light Gallery sluit tegen de zomer van volgend jaar de deuren. Op 1 juli moet het ruime pand, waar voorheen ook voorganger Massive gehuisvest was, ontruimd zijn.

Light Gallery Brugge sluit weldra de deuren.©Davy Coghe Davy Coghe
Light Gallery Brugge sluit weldra de deuren.©Davy Coghe Davy Coghe

Ter hoogte van de bruggen aan de Dampoort in Brugge is nu al jarenlang een bijzonder grote winkel in huis- en tuinverlichting gevestigd, eerst onder de naam Massive en later met de merknaam Light Gallery. Maar daar komt nu binnen afzienbare tijd een einde aan. Het erg ruime winkelpand met een totale oppervlakte van meer dan 1.300 m² staat te huur.

“Het pand staat al enige tijd te huur maar sinds kort hebben we dus ook een bord ‘te huur’ geplaatst. Voor alle duidelijkheid: het was de keuze van Light Gallery zelf om de optie te lichten om het pand niet verder te huren . Wij gaan nu dus in opdracht van de eigenaar van het pand op zoek naar een nieuwe huurder”, klinkt het bij Cushman & Wakefield, een bedrijf gespecialiseerd in commercieel vastgoed.

“Ten laatste op 1 juli moet het pand vrij gemaakt zijn. Voor welke functies het pand precies in aanmerking komt? Dat zal sowieso een handelsfunctie zijn. Als er interesse zou zijn voor horeca bijvoorbeeld, dan zou er toch een bestemmingswijziging moeten aangevraagd worden.”

Lange geschiedenis

Bij Light Gallery was niemand bereid tot commentaar over de reden voor de sluiting van de vestiging in Brugge. Tot voor kort telde Light Gallery tien vestigingen maar nu zijn er dat nog zeven. Onder meer de vestiging bij de hoofdzetel in Mortsel sloot onlangs de deuren.

Light Gallery is gegroeid uit de multinational Massive, jarenlang marktleider in België voor verlichtingsarmaturen. En Massive kwam daar weer voort uit het familiebedrijf De Jaeck, gestart bij Pieter-Jozef De Jaeck die in Wilrijk begon met een bronsgieterij in Wilrijk waar hij ook luchters vervaardigde. Zoon Eddy De Jaeck zorgde vanaf de jaren zeventig voor een internationale expansie. Het bedrijf opende tien toonzalen in België en was in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw absolute marktleider in West-Europa.

De derde generatie liet het bedrijf in het jaar 2002 over aan een investeringsgroep die het bedrijf inbracht in een overkoepelende structuur, Partners in Lighting met name. Later, in 2006, werd de investeringsgroep achter de verlichtingsgigant overgenomen door de Nederlandse elektronicareus Philips en sinds 2014 werd de merknaam gewijzigd naar het huidige Light Gallery. Of Light Gallery op zoek gaat naar een andere locatie voor een vestiging in het Brugse is vooralsnog niet bekend.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.