Lieven en Christophe Spriet derde generatie in Kachtems bouwbedrijf: “Door renovatie stadskankers wegrenoveren”

Christophe, Eli en Lieven Spriet voor het Trefpunt dat ze als wooneenheden zullen inrichten. (foto Frank)© Frank Meurisse
Christophe, Eli en Lieven Spriet voor het Trefpunt dat ze als wooneenheden zullen inrichten. (foto Frank)© Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Lieven en Christophe Spriet leiden de gelijknamige bouwfirma die opgericht werd kort na de Tweede Wereldoorlog. Maar ondertussen is het bedrijf een andere kant uit geëvolueerd en richt het zich nu vooral op het aankopen en renoveren van woningen en het verhuren en verkopen ervan.

Gepokt en gemazeld zijn ze al in de stiel. Het was voor Lieven en Christophe een logische stap om in vader Eli’s voetsporen te treden. “Het is ook een prachtig beroep. Je ziet het resultaat van je werk. Ik weet nog dat we met onze ouders in de auto zaten en ze om de haverklap konden zeggen dat ze dit huis of dat gebouw hadden gebouwd. En daar hoorde dan uiteraard ook nog een heel verhaal bij. We gingen van meet af ook allebei mee metsen, maar ‘s avonds schoolden we ons beiden jarenlang bij: van bouwkundig tekenen tot boekhouden. Zo ging dat in die tijd”, opent Lieven.

Maar de twee broers zagen ook de sector die ze al van kindsbeen kenden helemaal veranderen. “Een bedrijf zoals onze grootvader en later onze pa runde, is nu niet meer mogelijk. Vandaag de dag moet je je in de bouw om de tien jaar heruitvinden. Eind jaren 80 hebben we dat voor een eerste keer gedaan, toen had de sector ook erg zware jaren achter de rug. We werkten toen met net geen tien metsers, maar we kozen ervoor om het iets meer in de industriële bouw te gaan zoeken dan louter privé-opdrachten uit te voeren. Zo focusten we meer en meer op appartementsbouw. We realiseerden in 1989 een eerste eigen project in de Ketelstraat. Maar we gingen vervolgens ook middelgrote werken doen aan de kust. En we waren niet alleen. Heel wat collega’s uit het hinterland tuften toen iedere dag naar de kust. De bouwwoede was daar toen ook niet te stuiten. Ik weet nog dat we een aanvraag deden bij de gemeente Knokke om een bouwkraan te zetten. Dat bleek net de 100ste kraan te zijn die daar toen zou opgezet worden, liet de ambtenaar weten.”

Het pure metselwerk wordt nu haast overal gedaan door aannemers met werknemers van Oost-Europese origine. “Ze werken perfect legaal, maar qua prijs kunnen we daar niet tegen concurreren. Ons personeel kost tien euro per uur meer. Je kan je zo te pletter werken en toch failliet gaan. Ook in de appartementsbouw kunnen we aan de kust niet meer op tegen de grote aannemers-promotors. Dus gingen we ons heroriënteren. We hebben nu enkele bedrijven. Er is nog altijd de bouwonderneming Spriet. Maar we hebben ook onze vastgoedfirma die eigendommen opbouwt en daarna verhuurt of verkoopt.”

Alles in overleg

“Onze bouwonderneming werkt uitsluitend onze eigen opdrachten af, maar via een twintigtal onderaannemers – waarvan 70% Izegemse bedrijven – hebben we een rist vaste mensen die voor ons werken. Zo hebben we het arbeidsintensieve in onze eigen werking uitgeschakeld. “Maar met ons twee staan we er voor in dat alles op wieltjes loopt, zonder een bediende in dienst.” Terwijl Lieven nog altijd meer de man van de werf is, neemt Christophe meer het administratieve op zijn schouders. “Mijn broer is meer technisch aangelegd dan ikzelf”, zegt Christophe. “Maar we zitten elke dag samen op het bureau, overleggen alles en vullen elkaar eigenlijk perfect aan.” Lieven: “Christophe houdt zich meer bezig met de afwerking, terwijl de ruwbouw meer mijn ding is.”

“We renoveren woningen zodat die opnieuw 50 jaar dienst kunnen doen”

De jongste jaren helpt de firma ook stadskankers wegwerken. “We hebben daarvoor goede contacten met steden als Izegem en Roeselare. Zo kochten we hier in Izegem oude huizen in de Reperstraat, Krekelstraat, Nederweg en Roeselaarsestraat die we dan helemaal op punt zetten. En in Roeselare eveneens een twintigtal woningen. Dat zijn telkens ook renovatietrajecten die toch wel wat voeten in de aarde hebben. Ook een kleine rijwoning renoveren kost geld, reken toch maar op 100.000 euro. We vernieuwen dan ook alles en zorgen ervoor dat die woning klaar is om opnieuw 50 jaar dienst te doen. We moeten daarbij ook rekening houden met heel wat wettelijke normen van hernieuwbare energie, over isolatie en ventilatie tot het aanleggen van gescheiden riolering. Je komt daarbij ook in een administratieve mallemolen waar je veel tijd moet in stoppen. De overheden spreken daar soms elkaar ook tegen, maar de gemeentelijke overheid blijft nog de meest toegankelijke.”

In Izegem leidt dat ook tot opvallende projecten. “Momenteel zijn we in de Meensestraat bezig met vijf woningen te renoveren. Maar misschien wel het mooiste voorbeeld is de oude site van Inter Nos, nu beter bekend als ‘t Trefpunt in Emelgem. Momenteel verhuren we dat aan freinetschool De Kleine Tovenaar, tot hun bouwplannen afgewerkt zijn. Dat gebouw gooien we straks niet plat, maar bouwen dat om tot negen rijwoningen.

Sociale beesten

Ondertussen worden in Izegem door verschillende actoren tal van appartementen neergepoot. “De komende vijf jaar zullen dat er 400 tot 500 zijn. Zelf hebben we hier in Kachtem ooit de eerste appartementsblokken gebouwd. Daar bleek toen ook vraag naar. Goede projecten raken trouwens altijd verkocht. Zelf verkopen we 15 appartementen in de Burgemeester Vandenbogaerdelaan en hebben we ons project in de Vijfwegenstraat. Op termijn kunnen we ook nog een 60-tal appartementen ontwikkelen op de hoek Papestraat en Gentsestraat. Ook het Vredegerecht is onze eigendom, maar de verhuur is nog verlengd tot 2028. We zijn blij dat Izegem daar nog zijn centrumfunctie kan vervullen. Mocht het Vredegerecht daar ooit vertrekken kunnen we daar ook 30 appartementen zetten. Maar ook buiten Izegem zijn we actief: in Komen bouwen we 20 appartementen, in Ieper acht en een handelspand en in Waregem voorzien we een toplocatie dichtbij het centrum van 22 woningen en acht appartementen. In Rumbeke beschikken we over projectgrond voor 40 appartementen. Met onze huidige activiteiten hebben we de komende jaren nog veel werk voor de boeg.” De broers Spriet zijn ook ‘sociale beesten’ die graag onder het volk komen. “Een breed sociaal netwerk zorgt ervoor dat we ook vaak als eerste op de hoogte zijn van gronden of gebouwen die te koop komen”, weet Christophe. Met café Den Ondank in Izegem en frituur All You Can Friet in Lendelede hebben de broers ook twee horecazaken. Ontspannen doen ze dus in het sociale leven. “Maar ik lees ook graag en wandel veel met de hond”, zegt Christophe. Lieven: “Wij houden van citytrips en ik ben ook geïnteresseerd in alles wat waterwegen en aardrijkskunde aangaat en luister graag naar muziek.”

Privé

Lieven Spriet (55) is getrouwd met Ria Willem. Ze zijn de ouders van Michel die ook al in de bouwsector actief is en wonen in de Rumbeeksestraat in Kachtem. Broer Christophe Spriet (53) is samen met Nathalie Peltot, heeft een plusdochter Céline en huist in de Zevekotestraat in Izegem. Lieven en Christophe zijn de zonen van Eli Spriet en Hilda Kerckhof.

Bedrijf

Historiek: Het was grootvader Michel Spriet die in 1946 met zijn schoonbroer André Boute het bedrijf Spriet en Boute stichtte. Het werd in 1972 door zoon Eli Spriet overgenomen. Het aannemersbedrijf dat zich in de Lendeleedsestraat op de Sint-Rafaëlparochie situeerde verhuisde in 1982 naar de huidige locatie in Kachtem. Zoon Lieven kwam in 1985 in de zaak, Christophe drie jaar later. Eind jaren tachtig ging de bouwonderneming zich ook meer richten op appartementsbouw en was het veel actief aan de kust.

Activiteiten: Het bedrijf is nu vooral actief in bouwpromotie en de renovatie en verhuur van gebouwen. De broers zijn 50-50 mede-eigenaar in het bedrijf en beheren zowat 130 eigen onroerende goederen.

Werknemers: vijf. Maar een 20-tal mensen werkt ook continu in opdracht van hen.

Omzet: 3,5 miljoen euro in 2020.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.