Leiewerken zijn doodsteek voor stoffenwinkel Penelope

Ann Maes moet noodgedwongen haar stoffenwinkel 'Penelope' op de Barakken sluiten door de Leiewerken. © WO
Redactie KW

Op 5 juli valt het doek over stoffenwinkel Penelope, gelegen in de schaduw van de Leiebrug in de Rijselstraat. Binnenkort zullen de Leiewerken het werk van drie generaties genadeloos wegvegen. Uitbaatster Ann Maes ziet het met lede ogen aan. Na enkele jaren van onzekerheid heeft ze nu de knoop doorgehakt: Penelope sluit definitief de deuren.

Door Carlos Berghman

Voor de Leiewerken, die in 2020 van start gaan, worden 135 percelen onteigend. In de onmiddellijke omgeving van de huidige Leiebrug zullen alle gebouwen tegen de vlakte gaan. “Hier vlak aan de Leiebrug liggen we volop in de vuurlinie”, beseft Ann Maes (50). Haar grootouders startten in 1932 een stoffenzaak in de Wervikstraat, maar na een bombardement tijdens de oorlog verhuisden ze naar de Barakken.

Sinds 1956

“In 1956 bouwde mijn vader Georges dit huis, waar moeder Monique in de winkel stond. Wat eerder gekend stond als ‘Bij Maezekes’ of ‘De laatste mode’ werd uiteindelijk ‘Penelope’, genoemd naar het gelijknamige televisieprogramma voor vrouwen, dat tussen 1955 en 1965 op de BRT te zien was met tips over mode, naaien en crocheren. Zelf werkte ik vanaf mijn achttiende mee in de winkel om dan in 1997 de zaak over te nemen.”

Dat een onteigening eraan zat te komen, wist Ann al sinds 2014. Een tijdlang speelde ze met het idee om de zaak verder te zetten op een andere locatie, maar uiteindelijk bleek dat voor haar een brug te ver.

“De leegstand neemt toe, maar de panden in de buurt die te koop of te huur staan, zijn veel te duur. Het sop zou de kool niet waard zijn. Bovendien zijn mijn kinderen niet geïnteresseerd om de zaak verder te zetten. Zelf heb ik geen tijd om het einde van de Leiewerken af te wachten. Ik ben 50 jaar en moet nog 15 jaar werken, dit is het moment om iets anders te doen. Het heeft geen enkele zin om een beslissing nog verder uit te stellen en daarom heb ik een akkoord gesloten met Waterwegen en Zeekanaal. Wat ik hierna zal doen, weet ik nog niet. Ik heb de klik nog niet gemaakt, daarvoor heb ik het momenteel nog te druk in mijn modestoffenzaak.”

Serviceflat

Want aan klanten heeft de winkel in modestoffen geen gebrek. “1.800 adressen zitten er in mijn klantenbestand. De klanten komen van heinde en ver: zelfs vanuit Rouen en uit de Franse Ardennen vindt men de weg hierheen. Velen zijn al jarenlang trouw klant, maar ook jonge modestudenten vinden hier hun gading. Ze komen hier voor de betere, kwaliteitsvolle modestoffen voor dames-, suite- en bruidskledij, en ook voor naaibenodigdheden als knopen, garen, ritsen, patronen…”, aldus Ann.

Op 1 september moet het handelspand ontruimd zijn en dus houdt Ann tot 5 juli een volledige uitverkoop van haar winkel met kortingen van 50% , terwijl de kwaliteitsvolle stoffen in het magazijn aan 5 euro de lopende meter de deur uit gaan.

Pas drie weken geleden verhuisde vader Georges (93) naar een serviceflat, tot dan woonde hij nog altijd boven de winkel. “Maar ik haal hem elke dag op als ik hierheen kom. Hij zal er het hart van in zijn als ze alles plat gooien. Hij wil komen kijken als het zo ver is. Ik niet, ik wil het echt niet zien”, besluit Ann.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier