Leiebrug wordt ‘Pont du Coeur’, maar met lege portemonnees

Redactie KW

Sympathisanten van ‘Hart boven Hard’ protesteerden maandag in Kortrijk tegen de besparingsmaatregelen van de Vlaamse en federale regering. Als ludieke actie hingen ze hun lege portemonees aan de Leiebrug.


‘Moet ik Superman zijn om een woning te kunnen huren?’ en ‘Tot 67 jaar werken en mijn kinderen aan de dop’. Deze en andere boodschappen waren maandagmorgen te lezen bij sympathisanten van het burgerinitiatief Hart boven Hard. Vakbondslieden van het ACV, ABVV, leden van S.PA en Groen maar ook heel wat individuele burgers deden aan de actie mee.

Onder wie ook Ewout Impe (19), Silke Delatter (20) en Gilles Vanhaverbeke (20), studenten sociaal-cultureel werk aan Vives Kortrijk. Zij deelden er een zelfgemaakte flyer uit. “De jeugd, en zeker ook de studenten, wordt geviseerd”, zegt Gilles. “Het inschrijvingsgeld optrekken is een héél slecht idee. Sommige mensen hebben het nu al moeilijk om hun rekeningen te betalen. Als het inschrijvingsgeld met enkele honderden euro’s de lucht in gaat, zullen nog minder jongeren de kans krijgen om verder te studeren.”

Leiebrug wordt 'Pont du Coeur', maar met lege portemonnees


Silke is dan weer bezorgd dat ze geen job zal vinden. “Door de besparingen op vlak van cultuur zullen er voor ons binnenkort minder jobs zijn.” De studenten willen met hun deelname aan deze actie andere jongeren wakker schudden. “Te weinig jongeren beseffen wat er ons boven het hoofd hangt. Met onze flyer willen we daar verandering in brengen, én eveneens ons standpunt duidelijk maken: de 5 procent rijkste Belgen bezitten evenveel als 75 procent van de rest van de bevolking. Een rechtvaardige belastingshervorming met een belasting op vermogen is onze eis. Wij willen maximale kansen op onderwijs en werk.”

Leiebrug wordt 'Pont du Coeur', maar met lege portemonnees


Het initiatief ‘Hart boven Hard’ deelde eveneens flyers uit met een tiental wensen. Ze vragen de regeringen om niet te besparen op cultuur, onderwijs, zorg, milieu, jeugd, sport en onderzoek. Als ludieke actie werd de Leiebrug omgetoverd tot Pont du Coeur, niet met liefdesslotjes zoals in Parijs, maar met lege portefeuilles en handtassen…

(NVH – Foto’s JVGK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.