Leiebrug tussen Desselgem en Ooigem afgebroken

Redactie KW

Na iets meer dan 50 jaar is ze verdwenen, de Leiebrug tussen Desselgem en Ooigem. Vrijdagavond startten de afbraakwerken officieel, zaterdagmorgen plonste het gevaarte in de Leie. Als alles goed gaat zal het nieuwe exemplaar er staan tegen eind 2021.

Onder het goedkeurend oog van verschillende kijklustigen dienden de aannemers zaterdag omstreeks 10 uur de genadeslag toe. Aan de best wel spectaculaire afbraakwerken ging een kleine voorbereiding vooraf. Vorige maandag werd de weg afgezet en de komende maanden moet het gemotoriseerd vervoer een omleiding van een kleine tien kilometer volgen, via de Gentseweg en de Expresweg, in beide richtingen. Voor fietsers en voetgangers is er een tijdelijk brug voorzien, ter hoogte van de Munkenhofdreef.

Brug van 100 meter lang

De nieuwe brug wordt er eentje in staal. De brug wordt bijna honderd meter lang en negentien meter breed, te vergelijken met de Hoge Brug in Harelbeke. De werken in Ooigem en Desselgem maken deel uit van het binnenvaartproject Seine Schelde Vlaanderen. Daarbij wil de Vlaamse Waterweg van de binnenvaart een sterker alternatief maken voor het goederenvervoer op de weg. Zo zullen straks ook schepen met drie lagen containers onder de brug kunnen varen. De bouw van de brug zal in totaal een dik jaar duren. De kosten worden geraamd op zo’n 5,8 miljoen euro. (PNW – foto PNW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier