Lauretum opent Garden Boutique en brengt jubileumboek uit

Tom Dieryckx en Sybiel Devisch in hun nieuwe Garden Boutique.© WK
Tom Dieryckx en Sybiel Devisch in hun nieuwe Garden Boutique.© WK
Wim Kerkhof

Onder de noemer ‘inventief zijn in coronatijden’ bedachten Tom en Sybiel van Lauretum in Jabbeke hun nieuwe concept Garden Boutique: een buitenwinkel met een heel nieuw assortiment winterharde en groenblijvende planten en bomen. Achter de schermen werd ook druk gewerkt aan het boek ‘Laurier, het hele jaar door’. “Onze twintigste verjaardag hebben we door corona nog niet kunnen vieren.”

Op de plantenkwekerij van Lauretum staat de tijd nooit stil, hoewel daar een jaar geleden toch even twijfel over rees. “De plotse uitbraak van de coronapandemie heeft ons toch wel in het haar doen krabben: met onze laurieren zijn we grotendeels afhankelijk van de evenementensector.”

“Net voor de eerste lockdown investeerden we bovendien in een nieuwbouw, ook dat was voor ons een goeie reden om aan het werk te blijven”, zeggen zaakvoerders Tom Dieryckx (42) en Sybiel Devisch (44).

Actief in heel Europa

Door de jaren heen groeiden ze uit tot experts in het kweken en onderhouden van superieure laurieren, die in gewone omstandigheden vooral verhuurd worden.

“Tot een jaar geleden waren we actief in heel Europa, en plots viel bijna zeventig procent van onze omzet weg. Om die financiële domper op te vangen, besloten we ons assortiment uit te breiden. In onze Garden Boutique kan je vanaf heden terecht voor allerlei winterharde en groenblijvende planten of bomen.”

In stroomversnelling

Sybiel onthult dat ze daar al enkele jaren mee bezig waren. “Corona heeft het dan allemaal wat in een stroomversnelling gebracht: in plaats van stil te zitten – we zijn West-Vlamingen, stilzitten zit niet in onze aard – hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om ons er verder in te verdiepen. Een jaar geleden zijn we bijvoorbeeld begonnen met het kweken van de steeneik.”

“We leveren die nu kant-en-klaar als terrasplant – mensen die op een appartement wonen gebruiken die bijvoorbeeld graag om wat privacy te hebben – of voor in de volle grond. Daarnaast spelen we ook in op een aantal nieuwe trends zoals vijgenbomen en meerstammige bomen of struiken. Die grote, exclusieve, plantensoorten vind je lang niet in elk tuincentrum”, legt Sybiel uit.

Door corona hebben meer mensen groene vingers gekregen”

Met de Garden Boutique wordt ook handig ingespeeld op een andere coronatrend: meer mensen hebben groene vingers gekregen. “Iedereen zit wat vaker thuis, en dus maken we het daar graag wat knusser”, aldus Sybiel.

Het twintigjarige bestaan van de kwekerij lieten Tom en Sybiel ook niet in mineur voorbijgaan. Achter de schermen werd druk gewerkt aan het boek Laurier, het hele jaar door .

“Onze twintigste verjaardag hebben we door corona nog niet kunnen vieren, maar met de lente in zicht geven we wel een mooi jubileumboek uit. Daarin bundelden we de historiek van onze zaak, praktische onderhoudstips en decoratiemogelijkheden van de laurier, en als kers op de taart enkele overheerlijke recepten van bekende chefs met het populaire kruid. Want met een blaadje laurier smaakt de spaghetti of stoverij eens zo goed”, aldus Sybiel.

Het boek kost 29,95 euro en zal vanaf eind april verkrijgbaar zijn. “Bij ons, maar ook in de lokale boekhandel. Er staan ook heel wat foto’s in”, klinkt het nog.

Openingsuren

De Garden Boutique is geopend op maandag, vrijdag en zaterdag van 10 tot 12 uur en van 13 tot 17 uur, en op zondagvoormiddag tussen 10 en 12 uur. “De Garden Boutique is een oase van rust in het Brugse Ommeland, ideaal dus om hier tijdens je fietstocht even halt te houden”, besluit Sybiel. De Garden Boutique van Lauretum is te vinden in de Zomerweg 31a.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.