Yaconsorbet – ideaal voor diabetici – is straks te proeven op Agrotopia, festival van de toekomst

Het Yaconsorbet werd geproefd en lekker bevonden. Je herkent v.l.n.r. gedeputeerde Bart Naeyaert, Henk Rijckaert (comedian, wetenschapper en ook curator van Agrotopia), Michaël Verlinden (Vives), Jelle Haven (Gelato Queen) en Mieke Demeyere (Howest). © STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

Van zaterdag 25 september tot zondag 3 oktober vindt in Agrotopia, de innoverende dakserre bovenop de REO Veiling in Roeselare, het Agrotopia Festival plaats. Je kunt er voor het eerst het nieuwe Yaconsorbert, vervaardigd uit de Zuid-Amerikaanse knol die hier aan populariteit aan het winnen is, proeven.

Samen met de Provincie West-Vlaanderen zitten ook hogescholen Vives en Howest mee achter deze stunt. Er werd recent heel wat onderzoek gedaan naar de Yaconknol. Het Zuid-Amerikaanse gewas met een zoete smaak groeit normaal in het Andesgebied, maar gedijt ook goed op (West-)Vlaamse velden. Al enkele boeren zijn het het kweken. Zo zijn er hier al elf variëteiten gedefinieerd. Howest nam het op zich om de dna-sequentie ervan te karakteriseren. “Op die manier konden we het gen bepalen dat verantwoordelijk is voor de zoete smaak”, duidt Mieke Demeyere van Howest.

In bloei heeft de Yacon kleine zonnebloemetjes. Beide planten zijn dan ook van dezelfde familie.
In bloei heeft de Yacon kleine zonnebloemetjes. Beide planten zijn dan ook van dezelfde familie.

Bij Vives is men beginnen experimenteren me de veredeling en de verwerking van de knol. Het gewas heeft hier nauwelijks last van ziektes en plagen en is dus ideaal voor de bioteelt. “De knol zit vol met fructo-oliogsacchariden, een zoete vezel die de knol naar peer of meloen doet smaken. Maar bovendien heeft deze zoetmaker nauwelijks een invloed op de suikerspiegel waardoor het uiterst geschikt is voor diabetici”, weet Michaël Verlinden van Vives.

Eén plant kan drie tot vijf kilogram knollen voortbrengen.
Eén plant kan drie tot vijf kilogram knollen voortbrengen.

Angelo De Witte, ook al van Vives: “De plant wordt wel anderhalve meter tot twee meter groot en als die begint te bloeien krijgt die bloemen die iets weg hebben van kleine zonnebloemetjes. Op dat moment zijn de knollen aan de plant volgroeid. Telen kan net voor de eerste vorst, een plant brengt drie tot vijf kilogram knollen voort. De teelt biedt economische perspectieven voor de lokale landbouw. De verkoop zit momenteel nog op een laag peil omdat het veelzijdige gewas nog niet bekend is bij de consument. We hopen daar verandering in te brengen.”

Tig mogelijkheden

De mogelijkheden met de Yacon zijn uitgebreid. Je kan die verwerken in een soep, in stoofpotjes of slaatjes. “Enkele van de kwekers zijn er ook al inventief mee aan de slag gegaan. Zo is er als het yaconappelsap, waar sap van yaconknollen en appels vermengd worden. Er is zelfs ook al yaconchocomousse.”

Wanneer je de Yacon snijdt oxideert die snel. In combinatie met appelsap, dat anti-oxidanten bevat, krijg je met het sap van de Yacon lekker yaconappelsap.
Wanneer je de Yacon snijdt oxideert die snel. In combinatie met appelsap, dat anti-oxidanten bevat, krijg je met het sap van de Yacon lekker yaconappelsap.

En ondertussen dus ook Yaconsorbet. Dat is gemaakt bij Gelato Queen uit Oostkamp dat met de Yacon aan de slag ging. De sorbet van het bedrijfje van Jelle Haver en Jonathan Bolle, viel meteen in de smaak bij de voorstelling op dinsdagmiddag in Roeselare. Ook al bij Henk wetenschapper/comedian Rijckaert, een van de curatoren van Agrotopia. Rijkckaert pakt er ook uit met een interactieve expo.

www.west-vlaanderen.be/agrotopia

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier