West-Vlaamse landbouwers en boomkwekers kunnen rekenen op subsidie bij aanplanten bomen

Bart Naeyaert (gedeputeerde land- en tuinbouw), Timo Platteau (landschapsarchitect Inagro), Nele Dejonckheere (coördinator bedrijfsvisie Inagro), Kathleen Storme (landschapsarchitect Inagro) en Bart Gruwier (landbouwer).© Ria van Lerberghe
Bart Naeyaert (gedeputeerde land- en tuinbouw), Timo Platteau (landschapsarchitect Inagro), Nele Dejonckheere (coördinator bedrijfsvisie Inagro), Kathleen Storme (landschapsarchitect Inagro) en Bart Gruwier (landbouwer).© Ria van Lerberghe
Redactie KW

De provincie West-Vlaanderen schrijft een aanplantsubsidie uit voor land- en tuinbouwers die bomen en struiken willen aanplanten om hun bedrijf te integreren in het landschap. Voor advies daarover kunnen ze aankloppen bij het Inagro, het centrum dat land- en tuinbouwbedrijven met raad bijstaat.

Landbouwer Bart Gruwier uit Woesten plant nu zo’n 25 bomen en 75 struiken aan: eiken, populieren, heesters en zwarte elsen. “Bomen aanplanten is meestal het laatste dat een landbouwer doet om zijn boerderij af te werken”, zegt de landbouwer. “Het is dan ook goed dat er wat steun en begeleiding is. Inagro nam de tijd om tijdens een bezoek aan ons bedrijf in overleg te gaan. We werkten samen een specifiek en haalbaar beplantingsplan uit. Dat plan bespaart ons extra werk bij de aanvraag van een vergunning.”

Duwtje in de rug

De provincie geeft nu, in deze coronacrisis, de aanvragers een financieel duwtje in de rug. “Een van onze actiepunten is een subsidie van 75 procent voor de aankoop van streekeigen plantgoed bij een West-Vlaamse boomkwekerij”, zegt gedeputeerde Bart Naeyaert. De landbouwers moeten het groen aankopen tussen 1 december 2020 en 28 februari 2021. Ze kunnen hun aanvraagformulier en facturen indienen tot eind april. Heel wat bedrijven gingen al op het aanbod in.

“Het financieel extraatje geeft mij een duwtje in de rug in deze onzekere tijden. Bovendien stimuleert de subsidie mij om het beplantingsplan sneller uit te voeren dan gepland.”

Hulp met fauna

Inagro geeft niet alleen tips in verband met planten op de boerderij, maar helpt de landbouwer ook op weg met fauna op en rond de boerderij. “Het is nuttig dat landbouwers op hun bedrijf een open blik naar de fauna te kijken”, aldus Inagro. “Voor veel soorten is de boerderij een verblijfplaats bij uitstek. Sommige soorten zijn er meer geweest dan andere. Overlastsoorten als houtduiven of zomerganzen heb je liever niet op je bedrijf, maar nuttige soorten als bestuivers en natuurlijke vijanden van plaagsoorten dan weer wel.” (CM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier