Vier lokale bedrijven zetten deuren open tijdens Dag van de Landbouw: “Unieke blik achter de schermen”

We zien v.l.n.r.: Koen Verbeke (voorzitter Landelijke Gilde Kanegem), Steven Devolder (plantenkwekerij Steven Devolder), Caroline Desmet (plantenkwekerij Steven Devolder), Isabelle Van den Bulke (melkveebedrijf Muys-Van den Bulke), Jelle Rogge (boomkwekerij De Bel), Michiel Van Robaeys (regioconsulent Boerenbond), Lien Tyvaert (tuinbouwconsulent Boerenbond) en Tom Verwilst (voorzitter Landelijke Gilde Ruiselede). Wim Haeck van biologisch varkensbedrijf Biovar.be ontbreekt op de foto. (foto RV)
Redactie KW

Op zondag 19 september vindt de Dag van de Landbouw plaats. In Ruiselede nemen vier bedrijven deel: Biovar.be, boomkwekerij De Bel, melkveebedrijf Chris Muys en plantenkwekerij Steven Devolder. De organisatie ligt in de hand van Michiel Van Robaeys, regioconsulent bij de Boerenbond.

Michiel Van Robaeys (28), de zoon van Lodewijk en Trui Lambrecht, groeide op in Poeke, op de grens met Kanegem, in de volksmond ‘aan de Moremande’ genoemd. Hij is gehuwd met huisarts Eileen Van de Putte en is de papa van Alice (1,5). Hij studeerde sociaal werk aan de Gentse Arteveldehogeschool, Europese politiek aan de UGent en geschiedenis aan de KUL. Als vrijwilliger was hij in de vakanties actief bij Kazou Roeselare-Tielt. Hij werkte 2,5 jaar bij Unizo en binnenkort drie jaar bij Boerenbond. Hij is daar regioconsulent voor de landbouw, nu in regio Tielt en Veurne-Oostende-Diksmuide. Hij voetbalde bij de eerste ploeg van GL Ruiselede en was er één jaar jeugdtrainer. Nu bindt hij wekelijks de schoenen aan bij de reserven.

De bedrijfsbezoeken duren een uur en je krijgt ook iets te eten en te drinken

“Mijn betrokkenheid bij de Dag van de Landbouw op 19 september vloeit voort uit mijn job bij de Boerenbond, maar als Ruiseledenaar wilde ik zeker in ons eigen dorp dit jaar eens een tandje bijsteken. Als consulent is het mijn taak adviezen te verstrekken, dossiers te behartigen met betrekking tot ruimtelijke ordening, water en natuur.”

“Een fictief voorbeeld maakt veel duidelijk. Stel dat in een dorp het plan opduikt voor de aanleg van 10 hectare bos in agrarisch gebied. In de eerste plaats zal ik het dossier uitleggen en bespreken met de lokale landbouwers in onze bedrijfsgilden. Verder in de procedure zal ik indien nodig een collectief bezwaar opmaken en in overleg treden met de lokale overheid. Mijn taak is zowat die van een syndicaal afgevaardigde voor de achterban, de landbouw. Algemeen gesproken is de begeleiding van de bedrijfsgilden in mijn werkzone één van de meest cruciale domeinen. Ook het aanbieden van vormingsprogramma’s aan de gilden, het contacteren van sprekers en de aanvragen voor opleiding voor de fytolicentie”, zegt Michiel, ook lid van Gecoro Ruiselede.

Fietsroute

Nog tot eind augustus kan je de fietsroute ‘Landbouw is Lekker’ rijden in Ruiselede. “Door corona wordt de Dag van de Landbouw dit jaar speciaal, een light versie als het ware. Ook nu willen we de sector heel concreet en ruim in de spotlights plaatsen. Met de kans om vier bedrijven met eigen ogen en achter de schermen te beleven en de bewonderen. De bezoekjes aan de bedrijven zullen ongeveer een uur duren en moeten in groepjes verlopen. Daarom zal vooraf inschrijven verplicht zijn.”

“We voorzien ook, afhankelijk van corona, wat te eten en te drinken in samenwerking met de Landelijke Gilde Kanegem, Landelijke Gilde Ruiselede, Ferm Ruiselede en KLJ. De vier bedrijven die dan de poorten open gooien zijn: Biovar.be BV, een bedrijf voor biovarkens aan de Bruggesteenweg, boomkwekerij De Bel aan de Krommekeerstraat, Chris Muys (melkvee) aan de Vossenholstraat en plantenkwekerij Steven Devolder aan de Tieltstraat, eigenlijk grondgebied Kanegem”, aldus de consulent. (RV)

Inschrijven voor de Dag van de Landbouw op zondag 19 september kan via www.dagvandelandbouw.be vanaf woensdag 25 augustus. Via de Landelijke Gilde van Kanegem en Ruiselede is vroeger inschrijven mogelijk. Wegens corona zijn de groepen beperkt in aantal en omvang.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier