Toeren langs hopboeren

Redactie KW

De stad Poperinge en vzw Hop gingen met 40 brouwerijen, 4 hogescholen en een 6-tal firma’s ‘toeren langs hopboeren’. De hoppepluk is immers volop bezig. Op de planning: een bezoek aan het hedendaagse familiehopbedrijf ‘Belhop’, het vernieuwde hopbedrijf van Paul en Daan Soenen en het eigentijdse biohopbedrijf van Joris Cambie.

“Het evenement ‘Toeren langs hopboeren’ wordt nu voor de tweede keer georganiseerd”, klinkt het bij Elien Rosseel, deskundige landbouw. “Het is een initiatief ter promotie van de Belgische hopteelt en het logo ‘Belgische hop – Houblon belge’. Alle Belgische brouwerijen, toeleveranciers en brouwerijscholen werden gecontacteerd: HoGent, Katho, UGent, Leuven en Louvain la Neuve.”

100 inschrijvingen

“Op de planning staan een bezoek aan het hedendaagse familiehopbedrijf ‘Belhop’, het vernieuwde hopbedrijf van Paul en Daan Soenen en het eigentijdse biohopbedrijf van Joris Cambie. Lies Willaert van Inagro geeft ook een toelichting met de stand van zaken van het lopende leaderproject ‘HopBel’. In totaal zijn er voor deze ‘Toeren langs hopboeren’ 100 personen ingeschreven. Dat is meer dan we verwacht hadden. Het gaat om 40 brouwerijen, 4 hogescholen en een 6-tal firma’s die een binding hebben met hop, Inagro en vzw HOP.”

Onder andere het vernieuwde hopbedrijf van vader Paul en zoon Daan Soenen langs de Blokstraat in Proven krijgt bezoek. Daan: “Dit is de vijfde generatie hopboeren. Mijn grootvaders grootvader is hier toegekomen en vijf jaar geleden ben ik in het bedrijf gestapt. We denken dat we momenteel halfweg zitten met de pluk. Normaal duurt die periode maximum 3 weken. De hoeveelheid hop valt goed mee. De kwaliteit van de hop bepalen we na de pluk.”

Biobrouwerij De Plukker

Bij het biologische hopbedrijf van Joris hoort ook biobrouwerij De Plukker. Brouwerij De Plukker is gegroeid uit een hopbedrijf, gesticht in 1954 door Daniel Cambie, vader van de huidige hopteler Joris Cambie. Joris besliste om in 1996, na overname van de hopboerderij van vader op zoon, over te schakelen van klassiek geteelde hop naar biologische hop. “Vorige week vrijdag zijn we gestart met de pluk. Er wordt geplukt, gedroogd, geperst… We hebben 8 variëteiten en waarschijnlijk zullen we 15 à 20 ton hop overhouden. Door de hopplaag en door de regen zal er misschien wat minder hop zijn dan andere jaren, maar dat is nu nog moeilijk te zeggen”, zegt Joris.

Promotie

“Naar aanleiding van de hopkeuring in 2014 werden de leden van de Kortrijkse brouwersvereniging uitgenodigd om de hopstalen van de diverse variëteiten te beoordelen”, zegt landbouwschepen Kris Notebaert (CD&V). “Dat gebeurde onder begeleiding van de door de werkgroep aangestelde keurders. In samenwerking met de Kortrijkse brouwersvereniging, werd deze promotiedag voor een eerste maal georganiseerd op vrijdag 11 september 2015.”

“Het doel is aantonen dat de Belgische hopteelt niet blijft stilstaan, evolueert en mee investeert in nieuwe technieken. Ook willen we de communicatie en transparantie tussen enerzijds de afnemers – de brouwerijen – en anderzijds de hoptelers verbeteren. Daarnaast willen we de medewerking van het Leaderproject ‘HopBel’ kenbaar maken, dat via deze slotmanifestatie wordt voorgesteld. Uiteraard willen we ook Hop in Poperinge promoten als een volwaardig professionele artisanale teelt.”

Leaderproject ‘HopBel’

Het totale areaal aan hop bedraagt in 2021 ongeveer 182 ha. “Een vlottere communicatie met de Belgische brouwerijsector bracht aan het licht dat er vraag is naar één of meer nieuwe ‘Belgische’ hopvariëteiten”, legt Elien uit. “Zo werd het ‘HopBel’-project vorig jaar opgestart. Door het opzetten van dit eigen veredelingsprogramma, waarin hoptelers samenwerken met verschillende instituten, zullen eigen plaatselijke hoprassen worden ontwikkeld om een sterkere positie op de hopmarkt te heroveren.”

“Het project beoogt de ontwikkeling van dit veredelingsproject met een hoge mate van deelname van hoptelers en brouwers. Zowel brouwers als hoptelers hebben verschillende wensen voor een nieuwe variëteit. Denk maar aan een rendabele opbrengst, goede brouwwaarde en groeikenmerken. Maar ook resistentie tegen ziekten en plagen. Deze resistente rassen verlagen niet alleen de teeltkosten door minder gewasbescherming, maar zorgen ook voor een duurzamere teelt. En de tolerantie voor de gevolgen van veranderende klimaatomstandigheden. Daarom wordt veel aandacht besteed aan communicatie en interactie met het doelpubliek, de hoptelers en brouwers.”

Hopvariëteiten

Tijdens een eerste workshop, onder leiding van INAGRO, hebben hoptelers en brouwers samen de selectiedoelstellingen kunnen bepalen. “In een tweede workshop onder leiding van het ILVO brachten de huidige hoptelers hun kennis van het gewas in om doeltreffend nieuwe rassen te selecteren. In een derde workshop onder leiding van VIVES worden brouwers uitgenodigd om de selecties ter plaatse te beoordelen. In een laatste workshop zal de stad Poperinge de verschillende partijen samenbrengen om vorm te geven aan een samenwerking om dit veredelingsprogramma duurzaam te maken”, aldus Elien.

“Alle hopvariëteiten kunnen in België geteeld worden. Enkel de hopvariëteiten die niet onder licentie zijn mogen geteeld worden. Hoprassen worden onderverdeeld volgens de bitterstoffen of smaken. Er zijn twee hoofdgroepen: bitter en aromatisch. De bittere rassen worden geteeld voor hun alfa: stoffen die bitterheid en schuimvormig geven aan bier. De aromatische rassen worden geteeld voor hun specifieke geur en smaakeigenschappen. Op vandaag worden er in de regio Poperinge ongeveer 34 verschillende rassen geteeld.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier