Schimmelziekte treft Heuvellandse wijnboeren

© (Foto Entre Deux Monts)
Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW

Wijndomein Entre-Deux-Monts in Westouter vreest dit jaar 30 procent minder druiven te zullen kunnen plukken in vergelijking met een normaal jaar. De oorzaak is de schimmelziekte valse meeldauw die vooral de kop opduikt bij regenweer. Ook andere wijnboeren krijgen met het fenomeen af te rekenen. “Zo zien we dat de natuur altijd het laatste woord heeft.”

“Onze provincie bleef gespaard van de grote regenval vorige week, maar toch regende het de voorbije maanden heel veel, ook in Heuvelland”, zegt Martin Bacquaert van wijndomein Entre-Deux-Monts in Westouter. “Onze druivenranken zien zwaar af van de ziektedruk die er momenteel heerst. Het is niet koud en door de regen is de luchtvochtigheid heel hoog. Dat zijn ideale omstandigheden voor de typische ziekte bij druivenlaars: de valse meeldauw.” De valse meeldauw is een schimmelziekte die bij regenweer veel voorkomt. De ziekte is te herkennen aan vlekken op de bladeren. In tegenstelling tot echte meeldauw dringt de schimmel in de plant en onttrekt voedingsstoffen. Bij ernstige aantastingen veranderen de bladeren van kleur en worden de druiven bruin en drogen uit.

“De bloei is nog maar net voorbij en we hebben al schade”, aldus Bacquaert. “Door het betere weer van de afgelopen dagen is de situatie wat gestabiliseerd, maar ik vrees dat we toch een verlies zullen hebben van zo’n 30 procent. Het zal pas begin oktober zijn – op het moment van de oogst, die dit jaar hoe dan ook een week later dan normaal zal plaatsvinden, dat we de exacte gevolgen gaan kunnen vaststellen. Zo zien we dat de natuur het recht in eigen hand neemt en altijd het laatste woord heeft.”

“Het is zeker een moeilijk jaar, omdat we veel moeten anticiperen op de weersomstandigheden”, zegt Ward Six van wijndomein Monteberg in Dranouter. “Het natte weer zorgt voor schimmel, maar wij hebben gelukkig tijdig kunnen ingrijpen. We stelden valse meeldauw vast op de bladeren. We behandelden de planten, waardoor we vermeden dat de schimmel tot bij de tros geraakt, wat nefast zou zijn. We zorgden voor meer verluchting voor de druiven, door planten weg te halen en zo wat meer ruimte te maken. Door een beter ventilatie wordt de schimmel tegengewerkt. Gelukkig is het nu wat droger, maar het blijft oppassen geblazen.” Over een verlies durft Ward niet veel te zeggen. “Omdat we stokken hebben weggenomen, zullen we minder druiven hebben, maar dat de kwantiteit lager uitvalt dan sommige andere jaren was van bij aanvang van het seizoen al duidelijk. Ik hoor dat enkele collega’s wel erger getroffen zijn door de schimmel. Ook de champagnestreek vallen slachtoffers.” Ward ziet echter dat zijn druiven van een goede kwaliteit zijn. “Ondanks alles blijf ik positief!”

Gelukkig is er ook goed nieuws uit de Heuvellandse wijnwereld. Zo behaalde het wijndomein Entre-Deux-Monts enkele medailles met de bubbelwijn. Het Concours Mondial van Brussel, een internationale wedstrijd waar duizenden wijnen worden geproefd, beloonde Entre-Deux-Monts de wijnen Bacquaert Brut en Wiscoutre Blanc de blancs met elke een zilveren medaille. “De 2 wijnen behaalden ook een 89 op 100 bij de Decanter World Wine Awards, werelds grootste en meest invloedrijke wijnwedstrijd”, zegt een trotse wijnbouwer. “Wiscoutre en Bacquaert zijn de twee referentiewijnen van ons domein. De wijnen zijn fris en aromatisch, en weerspiegelen perfect het Heuvellandse terroir. Het doet altijd de deugd als onze producten in de prijzen vallen, zeker als we ze worden vergeleken met internationale wijnen. Ook fijn is dat voor het eerst onze mousserende wijn gemaakt van appels en vlierbloesem een internationale erkenning kreeg op de International Cider Challenge, de gekendste cidercompetitie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier