Primeurverkoop van rode en blauwe bessen voor het goede doel, met bakken Sint Sixtusbier

© (Foto RVL)
© (Foto RVL)
Redactie KW

Op woensdag 26 mei werden de allereerste, dus de primeurs, rode en blauwe bessen geveild in de REO veiling van Roeselare. Toevallig of niet, maar zowel de rode als de blauwe bessen zijn afkomstig van twee vrouwelijke kwekers uit Vleteren.

Regine Mahieu (50) woont in de Kruisboomstraat in Oostvleteren en runt er samen met haar man Johnny Van Lerberghe een fruit -en groentenbedrijf. “Wij zijn nu een 5-tal jaar bezig met het kweken van blauwe bessen en dat bevalt ons wel” zegt Regine. “Ons bedrijf legt zicht vooral toe op zacht fruit: frambozen, bramen, rode en blauwe bessen. Maar ook rabarber, peterselie, courgettes, rode- witte en -savooikool vind je bij ons terug in de serres en op het veld.”

Inge Debergh (26) woont in de Eikhoekstraat in Westvleteren. Ze is een landbouwersdochter en verpleegster van beroep. Samen met haar vriend Tom Depuydt, die eletricien is, zijn ze sedert vorig jaar begonnen aan de rode bessen teelt. Het is voor hen de allereerste oogst, omdat bessen pas vruchten dragen op tweejarig hout. “Ik werk als verpleegster in het Jan Yperman ziekenhuis en had naar mijn gevoel te veel vrije tijd” steekt Inge van wal. “Samen met mijn vriend besloten we om de sprong te wagen en rode bessen aan te planten. De teelt van die bessen is goed te combineren met mijn werk, omdat we maar om de 3 à 4 dagen moeten plukken. Er staan nu zo’n 2700 planten”, zegt Inge.

Schenken hun eerste bak weg voor het goede doel

“Het idee om de primeurverkoop te laten doorgaan ten voordele van het goede doel en hier een bak Westvleteren aan te verbinden, vonden wij wel een leuk idee. We hebben elk een bak Westvleteren 12° uit onze eigen kelder gehaald”, zeggen Regine en Inge, beiden afkomstig uit Westvleteren en wonen op een boogscheut van de abdij. Het goede doel was ook vlug gekozen.

“Ze weten beide dat ik als hun verantwoordelijke op REO voor de verkoop van hun bessen al jarenlang actief ben in Malawi voor www.kudimba-foundation.org en voor www.wag-malawi.org en kwamen dan ook op het idee om hun primeurdoos weg te schenken voor het goede doel en de bak Westvleteren maakt er marketingtechnisch een interessant verhaal van natuurlijk”, zegt Jurgen De Braekleer.

Regine en Inge kozen voor dit project van Kudimba omdat ze dit een mooi verhaal vinden. Ze vonden het een mooie zaak dat op deze manier ook kinderen met een beperking via begeleiding hun weg in de maatschappij vinden. Eigenlijk een project zoals Dominiek Savio, maar dan in Malawi met de steun van de provincie West-Vlaanderen.

De Fine-Fleur primeurbessen werden beiden aangekocht door Geert Baecke van Tinos fruit uit Knokke-Heist, en gaan naar het restaurant ‘Pure C’ van Sergio Herman. De blauwe bessen werden afgeklokt op 33 euro per bakje, wat neer kwam op 396 euro voor het volledig plateau. De rode deden het net iets minder, met 32 euro en 384 euro voor de hele bak. Ook het Sint-Sixtus bier ging mee in zijn koffer. “Het lekkere bier zullen we met veel plezier nuttigen met vrienden en familie. Wij geraken er zelf zo moeilijk aan en het zal dus dubbel zo goed smaken”, lacht fruithandelaar Geert Baecke. (RVL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.