Poperingse hoptelers experimenteren met eerste wijn: “Heel wat gelijkenissen tussen beide teelten”

Hopteler Bart Boeraeve wordt nu ook wijnbouwer.© TP
Hopteler Bart Boeraeve wordt nu ook wijnbouwer.© TP
Redactie KW

Vanuit Heuvelland verspreidde de wijnbouw zich de voorbije jaren richting Ieper, Zonnebeke en Wervik. Nu wordt voor het eerst wijn verbouwd in Poperinge, de stad van hop en bier. De wijnstokken worden zelfs geplant door de vijfde generatie van een familie hoptelers.

“In buurgemeente Heuvelland schieten wijngaarden als paddenstoelen uit de grond, maar wij zijn waarschijnlijk de eerste professionele wijnbouwers in Poperinge”, vertellen Bart Boeraeve (40) en zijn vrouw Annebel Vandenbroucke (33). Hun pas aangelegde wijngaard Wulfhulle blijft voorlopig een ‘proefprimeur’ naast de familiespecialiteit: het koppel is al de vijfde generatie achter hopteeltbedrijf Belhop in Poperinge, door Vlaanderen gepromoot als dé hoppestad.

“Mijn betovergrootvader kwam in 1903 van Westouter naar Poperinge om hopvelden op te richten”, vertelt Bart. “Toen was hier zeker tweeduizend hectare hop. Dat was het groene goud. Werkelijk iedereen had minstens enkele are staan, boer of niet. Nu zijn er nog zo’n achttien telers over met een areaal van 160 hectare, waarvan wij er acht verbouwen. De weinige hopboeren die overblijven, zijn dus echte Keikoppen, zoals Poperingenaars wel eens genoemd worden.”

Klimaatverandering

Maar Bart blijkt niet té koppig en experimenteert nu met wijnstokken, uiterst uitzonderlijk in de hoppestad. “Dat heeft te maken met de klimaatverandering. Hop is onze hoofdteelt, maar we verbouwen ook pootgoed, groenten, vlas, tarwe en bieten. Door de extreme weersomstandigheden krijgen we het alsmaar moeilijker om zulke teelten op de Wulfhulle te verbouwen en te rooien. Het veld is sterk hellend en zuidgericht, waardoor het sterk erosie- en droogtegevoelig is. Zelfs hop verbouwen blijkt er verre van evident.”

“Onze eerste witte wijn wordt verwacht tegen zomer 2024”

“Dan rijpte het idee van wijnbouw op die plek: wijnstokken zijn meer klimaatbestendig en uit een analyse bleek dat de bodem vol keien uiterst geschikt is voor wijnbouw. Toen een scoutsvriend begon met wijndomein Heerlyckheyt Roonen Bergh in Heuvelland was dat het ideale moment om samen planten aan te kopen en een plantmachine te bestellen.”

Zesde generatie?

Het koppel stak onlangs meer dan duizend wijnstokken in de grond van hun wijngaard ‘Wulfhulle’.

“Hier heb je een prachtig zicht op Poperinge, Ieper, Heuvelland en Frankrijk. Ik zie heel wat gelijkenissen tussen hopteelt en wijnbouw. Het zijn allebei meerjarige teelten, waarvan je de scheuten in het voorjaar moet ‘aanleiden’ en onder meer de plukperiodes lopen gelijk. Er zijn ook lange rijen palen en draden nodig om alles recht te houden en ze moeten behandeld worden tegen dezelfde ziektes.”

“Onze eerste oogst van de Chardonnay-druiven zal in najaar 2023 zijn. Onze eerste witte wijn wordt verwacht tegen zomer 2024 en wordt gemaakt door het Heuvellandse Wijngoed Monteberg. Een zesde generatie? Onze twee kinderen zijn nog te klein om te weten wat ze willen. Alles kan, niets moet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier