Na maandenlange strijd tegen ‘mastodonten’ wel begrip voor ‘windmolentje’ bij hoeve

Redactie KW

Het Wielkemolenhof lijkt wel de boerderij van de toekomst. Landbouwer Geert was destijds pionier met zijn zonnepanelen en nu opnieuw met de aanvraag voor een windmolen. Het gaat om een klein exemplaar, dat meer bijval geniet dan de aanvraag voor de twee grote aan de andere kant van het gehucht.

Met honderden bezwaren en een beroepsprocedure weren de bewoners van ’t Wieltje zich als een duivel in een wijwatervat tegen de komst van windmolens van tweehonderd meter hoog. De aanvraag voor een windmolen aan de andere kant van dat Ieperse gehucht lijkt wel vlot aanvaard. “Onze windmolen is tien keer kleiner: de tiphoogte is amper 21 meter”, vertelt landbouwer Geert Danneels (59). Hij wil de windmolen bouwen tussen de achterkant van zijn hoeve en de Noorderring. “Mijn boerderij heet Wielkemolenhof, omdat hier vroeger een windmolen stond. Die werd kapotgeschoten tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar straks komt er een moderne versie.”

Primeur voor Ieper

Het stadsbestuur staat achter deze primeur voor Ieper. “Het is de eerste keer dat we een aanvraag krijgen voor zo’n windmolen”, bevestigt schepen Philip Bolle (SP.A). “In tegenstelling tot de aanvraag voor de twee mastodonten in de buurt geven we voor deze kleine windmolen wel een gunstig advies.”

De uiteindelijke goedkeuring ligt bij de deputatie, maar Geert verwacht geen problemen. “Door dezelfde ligging en periode waren we bang van de reacties, maar de buurt reageerde positief. ‘Zo kan het wél, zonder hinder’, hoorden we vaak. Onze molen zal amper te zien zijn vanuit het dorp, maar wel langs de Noorderring, waar ook de grotere molens van de industriezone het landschap bepalen.”

Pionier in duurzame energie

Geert is pionier in duurzame energie in deze landbouwersstreek. “Ik begon een vijftiental jaar geleden al met zonnepanelen. “Dit is Spanje niet hoor, klonk het wel eens smalend. Ook nu ben ik de eerste in Ieper met zo’n windmolen. Ik hoop zo’n 65 procent van mijn boerderij en hoevewinkel ’t Wieltje te laten draaien op energie uit de zonnepanelen én windmolen. Om dat percentage te halen, is deze combinatie noodzakelijk. Ofwel hebben we hier zon ofwel wind, waardoor we amper stroom moeten terugsteken op het net. De investering van 60.000 euro voor de molen is aanzienlijk, maar we kunnen een kwart betalen met subsidies en het is een investering op lange termijn. Mijn zoon Kristof en zijn vrouw zullen hier ook nog lang de vruchten van plukken. Wij zijn ervan overtuigd dat ons voorbeeld navolging krijgt, want we moeten onze duurzame energie ergens gaan halen. Dit is de toekomst van de landbouw.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier