Meer regen? Meer mousserende wijn op de Monteberg

Ward Six is bezig met enkele trossen met de hand te trekken, daar waar machine niet bij kan. © (Foto EF)
Redactie KW

Op Wijngoed Monteberg is momenteel de druivenoogst bezig. Metingen leren wijnboer Ward Six dat er kwalitatief goede wijnen zullen volgen maar dat er minder kwantiteit zal zijn. “We weten allemaal hoeveel het regende tijdens de zomermaanden juli en augustus. Gelukkig maakt de zon van september veel goed.”

Positief aan het verhaal is dan weer dat er meer, Ward spreekt over 20 procent, mousserende wijnen zullen gebotteld worden. “De weersomstandigheden zorgden ervoor dat de druiven niet voldoende konden afrijpen voor de stille wijnen.”

Uit deze oogst zal de wijnboer zeker het klassieke assortiment van het wijngoed kunnen aanbieden. “Maar dan in een kleinere hoeveelheid dan de andere jaren. Vandaar dat we nu geen zekerheid hebben of we met een bijzondere wijn zullen kunnen uitpakken. Maar we zijn boeren en onze winkel staat buiten en dat moeten we nu éénmaal aanvaarden.” Voor het derde jaar op rij gebeurt de oogst zo goed als volledig machinaal.

“Een kleine 10 procent wordt nog manueel geplukt. Het gaat dan over die druivenranken waar we met de plukmachine niet bij kunnen of wanneer we de voorbereidende pluk doen om te zien of de parameters die we op de metingen terugvinden aangeven dat we kunnen starten met de oogst. Voorafgaand aan het machinaal plukken wordt het water gevormd door mist en dauw van de bladen geblazen met een ventilator.”

Later dan normaal werd vorige week gestart met de witte druiven, deze week zijn het de blauwe druiven. Binnen de 10 dagen volgt dan de oogst van de populaire rassen als Kerner, Pinot Gris en Pinot Noir. (MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier