Meer dan 300 miljoen euro schade: droogte van 2020 straks erkend als landbouwramp

© BELGA
© BELGA
Olaf Verhaeghe

De schade die land- en tuinbouwers door de droogte in 2020 opliepen, komt in aanmerking om erkend te worden als landbouwramp. Dat zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in een antwoord op een vraag van Vlaams Parlementslid Bart Dochy (CD&V). De geraamde schade bedraagt meer dan 300 miljoen euro.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), bevoegd voor het Vlaams rampenfonds, heeft de erkenningsprocedure voor de droogte in de zomer van 2020 als ramp opgestart. Dat blijkt uit zijn antwoord op de vragen van Vlaams Parlementslid Bart Dochy (CD&V). De eventuele erkenning als ramp moet nog voorgelegd worden aan de Vlaamse regering, iets wat nog voor het zomerreces afgerond kan worden.

Net als de zomers van 2018 en 2019 werd ook 2020 gekenmerkt door een heel warme en droge periode, vooral in het voorjaar. Land- en tuinbouwers, onder wie vooral fruittelers, liepen daarbij grote schade op. “In de overgangsregeling die geldt tot 2025, kan het Vlaams rampenfonds getroffen boeren tegemoet komen in de niet verzekerde schade”, duidt Bart Dochy, Vlaams Parlementslid voor CD&V en burgemeester van Ledegem. “De land- of tuinbouwer moet wel voor minstens een kwart van zijn areaal verzekerd zijn via de brede weersverzekering om in aanmerking te komen voor uitbetaling én de totale schade in Vlaanderen moet het bedrag van 100 miljoen euro overstijgen.”

In 260 gemeenten

Uit de gegevens van minister-president Jambon blijkt dat dat minimumbedrag mijlenver is overschreden. Voor de droogte van 2020 dienden 73 gemeenten, waaronder 17 West-Vlaamse, alles samen 1.742 schademeldingen in. Goed voor een geraamd bedrag van ruim 81 miljoen euro. Het Vlaams rampenfonds rekent de schade echter nog wat ruimer en komt op zeker 1.868 gevallen oftewel 108,5 miljoen euro.

Daarnaast maakten nog eens 1.906 getroffen land- en tuinbouwers uit 260 gemeenten via het digitale platform van het rampenfonds melding van schade door de droogte. Die wordt geraamd op een bedrag van maar liefst 196,3 miljoen euro. In totaal wordt de impact van de droge maanden vorig jaar op de land- en tuinbouw geschat op bijna 305 miljoen euro.

“Dat de procedure voor de erkenning tot een ramp nu is opgestart, is heel belangrijk en ergens ook goed nieuws voor de mensen uit de sector”, besluit Bart Dochy.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier