Maak kennis met de boerderij van de toekomst: Tielts landbouwbedrijf plaatst eigen windmolen en wekt 93 procent van nodige energie zelf op

Piet Vanbruwaene en Elien Colpaert, hier met hun zoontjes Audric (3) en Clément (6) zijn trots op hun eigen windmolen.©Wouter Meeus
Piet Vanbruwaene en Elien Colpaert, hier met hun zoontjes Audric (3) en Clément (6) zijn trots op hun eigen windmolen.©Wouter Meeus
Philippe Verhaest

Zonnepanelen op het dak van de stallen, een eigen reservoir om alle regenwater op te vangen, duurzame verpakkingen en nu ook een eigen windmolen. Het Elsthof in Tielt wil zo milieuvriendelijk te werk gaan en haalt daarvoor alles uit de kast. “We wekken 93 procent van al onze energie zelf op”, zeggen Piet Vanbruwaene en Elien Colpaert.

Het Elsthof in Schuiferskapelle is al vier generaties lang een begrip in landbouwmiddens. Sinds november 2018 runnen Piet Vanbruwaene (34) en Elien Colpaert (33) – samen met Piets ouders Ignace en Anne Verhulst – de hoeve en focussen ze zich volledig op het kweken van kwaliteitsvol rundvee en vleesvarken. De hoevewinkel en bijhorende automaten draaien ondertussen op volle toeren, maar ook achter de schermen van de boerderij wordt stevig nagedacht.

“Duurzaamheid is zowat het codewoord bij ons”, klinkt het bij het echtpaar. “Zo laten we onze dieren bij het familiale slachthuis Tampere in Lichtervelde slachten omdat we koste wat het kost alle industriële invloeden willen vermijden. Elke dag opnieuw werken we met heel veel liefde voor onze runderen en varkens. Die krijgen ook enkel voedsel van eigen kweek. We verbouwen zelf onder andere aardappelen, maïs, voederbieten en gras om hen te voederen. Maar het zit ook in de kleine dingen. De verpakkingen voor de gerechten in onze automaten zijn vervaardigd uit rietsuiker en onze boodschappenzakjes zijn van gerecycleerd papier. Ons Wit-Blauw hoevevlees verpakken we dan weer vacuüm. Dat zorgt niet alleen voor een langere bewaartijd, het verkleint ook de berg verpakkingsafval. En waar mogelijk opteren we ook voor glazen potjes, zoals voor onze confituur of rillettes.”

Waterreservoir

Ook op vlak van energie probeert het gezin de nodige stenen te verleggen. “Op het dak van onze stallen liggen zonnepanelen waarmee we tot 20 kilowattpiek per jaar kunnen opwekken en naast onze gebouwen hebben we een waterreservoir van 150.000 liter om ons regenwater op te vangen. We willen geen druppel verloren laten gaan.”

Onze windmolen torent met zijn vijftien meter allesbehalve boven de akkers uit en gaat volledig op in het landschap. Perfect in harmonie met de omgeving

Met de zonnepaneleninstallatie kunnen Piet en Elien in de zomermaanden en overdag al een groot deel van hun benodigde elektriciteit opwekken. “Maar in de donkere wintermaanden schieten ze te kort”, zeggen ze. “Ook bijvoorbeeld onze automaten in de hoevewinkel hebben constant elektriciteit nodig, daar wilden we een oplossing voor zoeken.”

Perfecte harmonie

Het koppel kwam terecht bij een eigen windmolen. “Al wisten we uiteraard dat we rekening moesten houden met de buren in de wijde omgeving”, duiden Piet en Elien. “Niet iedereen ziet zo’n turbine graag verschijnen, dus opteerden we voor een kleiner exemplaar met een masthoogte van vijftien meter. “Anders dan bij de traditionele windmolens torenen ze niet gigantisch boven de akkers uit. Ons exemplaar is zo’n tien keer kleiner en is niet veel hoger van een relatief grote boom. En over geluidsoverlast moet niemand zich zorgen maken. Onze windmolen is zo goed als geruisloos en de slagschaduwen komen op ons eigen terrein neer. Door de groene kleur gaat de installatie ook volledig in de omgeving op. Perfect in harmonie met mens en natuur.”

Een volgende stap is een batterij en misschien zelfs een elektrische tractor. We willen op termijn geen enkele vorm van fossiele brandstof meer nodig hebben

Dankzij de installatie van de eigen turbine wekt Het Elsthof nu liefst 93 procent van alle eigen energie op. “We zijn bijna zelfvoorzienend”, aldus een trotse Piet en Elien. “De windmolen kan jaarlijks tot 27 kilowattpiek genereren en zelfs op eerder windstille dagen zijn we zeker van energieproductie.”

Elektrische tractor

Het Nederlandse EAZ Wind tekende voor de implementering van de windmolen. “In amper twee dagen was alles operationeel”, valt te horen. “Het bedrijf plaatste ondertussen al een 420-tal dergelijke turbines: zo’n 300 in Nederland, een kleine 30 in Duitsland en de rest in ons land. Het concept begint een steeds breder draagvlak te krijgen.”

Met de windmolen is een investering van om en bij de 75.000 euro gepaard. “Maar die zouden we op acht jaar kunnen terugverdienen. Dit is trouwens een investering in de toekomst van ons bedrijf én de sector. We denken ook al na over mogelijke volgende stappen: een batterij om ongebruikte elektriciteit in op te slaan en zelfs de komst van een elektrische tractor. Het is onze duidelijke ambitie om op termijn geen enkele vorm van fossiele brandstof meer nodig te hebben en een volledig groene boerderij uit te baten. De landbouwsector waar al te vaak volledig onterecht met de vinger gewezen wanneer het over milieuvriendelijk ondernemen gaat, wij willen het tegendeel bewijzen.”