Landbouwersgezin verkoopt nu ook aardappelen via automaat

An Calis en Kris Demyttenaere aan de automaat.© MD
An Calis en Kris Demyttenaere aan de automaat.© MD
Redactie KW

Sinds kort kunnen er bij het landbouwersgezin van Kris Desmyttere (52) en An Calis (47) uit Proven op elk moment van de dag aardappelen gekocht worden. Hun gloednieuwe aardappelautomaat kreeg als passende naam ‘Patattekotje’. “Maar wie niet vertrouwd is met zulke automaten helpen we natuurlijk ook nog altijd zelf graag verder”, vertelt het koppel.

Het landbouwersgezin van Kris Desmyttere en An Calis en hun drie dochters baat in de Blokstraat in Proven op een mooie en goed verzorgde boerderij een varkensbedrijf uit. Daarnaast is er ook akkerland, waarop heel wat aardappelen geteeld worden. Al enkele jaren verkoopt het gezin aardappelen aan derden. Het was een hele rompslomp met het plaatsen van de zakjes en het nagaan of alles wel betaald werd. De familie plaatste daarom op 17 maart een automaat, waar aardappelen van enkele zelf geteelde rassen kunnen worden aangekocht.

Betaalkaart

“Voor de klant is het misschien wel wat properder, maar toch hebben we nog gevulde zakjes in een mand, omdat enkele klanten niet willen of kunnen werken met de automaat. Momenteel is het alleen mogelijk om te betalen met munten (gepast) of met biljetten (met teruggave wisselgeld), maar binnenkort wordt het mogelijk om te betalen met een betaalkaart. Voorheen hadden bezoekers soms geen pasgeld mee en dat gaf problemen.”

Het Patattekotje bevindt zich in de hangaar aan de overkant van de woning met varkensbedrijf. “We zijn meteen gestart met een pagina op Facebook en tellen al bijna 500 volgers. En we zien alvast ook dat we niet alleen na het plaatsen van de automaat, maar eigenlijk al vanaf de start van de coronaperiode veel meer mensen over de vloer krijgen.

Frietpatatten

Het bedrijf bevindt zich dus op de wijk De Blokke langs de weg tussen Proven en Watou of Haringe. “We zijn ervan overtuigd dat de korte keten tussen producent en consument groter zal worden. We bieden ook de keuze tussen kook- en frietaardappelen en we zien vooral de frietpatatten op vrijdag en zaterdag meer gekocht worden.” (PC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.