Landbouw door stresstest, visserij door storm in 2020: toekomst vraagt om veerkracht

Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits stelde het rapport voor.©NICOLAS MAETERLINCK BELGA
Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits stelde het rapport voor.©NICOLAS MAETERLINCK BELGA

Vlaams minister van Landbouw en Voeding, Hilde Crevits, en het Departement Landbouw en Visserij hebben vrijdag het Landbouw- en het Visserijrapport van 2020 voorgesteld. Die tweejaarlijkse rapporten bevatten minder cijfers dan de voorgaande edities. Wie benieuwd is naar de meest recente data, kan terecht op de cijferwebsite van het Departement Landbouw en Visserij .

De rapporten spitsen zich toe op de veranderingen binnen de landbouw en visserij, op de voedseleconomie en op de verbinding tussen de landbouw en visserij enerzijds en de maatschappelijke tendensen en wensen van de consumenten anderzijds. Uiteindelijk komt ook de veerkracht van de sectoren aan bod.

Kleine bedrijven verdwijnen

Er beweegt heel wat in de landbouw. Het gemiddeld landbouwbedrijf wordt groter, om voldoende inkomen te genereren en noodzakelijke investeringen te dragen. Die schaalvergroting gaat gepaard met specialisatie. De kleinere landbouwbedrijven verdwijnen. Vlaanderen telt ondertussen 622.000 hectare landbouwareaal, goed voor 46 procent van de grondoppervlakte.

Het landbouw- en voedselsysteem in Vlaanderen heeft door de coronacrisis een stresstest ondergaan, maar bleek robuust genoeg om niet te wankelen

In 2019 bedroeg de totale omzet van land- en tuinbouwactiviteiten in Vlaanderen zes miljard euro. Bepaalde landbouwsectoren en -bedrijven worstelen met hun inkomen. Daarom gaan landbouwers op zoek naar verbredingsactiviteiten: ze gaan in loondienst voor andere bedrijven, zetten in op de korte keten met hoevewinkels en boerenmarkten of ontpoppen zich tot zorgboerderij.

Veerkracht

“Het landbouw- en voedselsysteem in Vlaanderen heeft door de coronacrisis een stresstest ondergaan, maar bleek robuust genoeg om niet te wankelen”, besluit het Landbouwrapport. Innovatie, diversiteit, duurzaamheid en veerkracht gaan hand in hand, klinkt het. “Die veerkracht maakt het verschil in tijden van pandemie, klimaatverandering of economische crisis”, aldus Patricia De Clercq, secretaris-generaal van het Departement Landbouw en Visserij.

Uitdaging voor visserij

Ook voor de visserij was 2020 een onzeker jaar: de brexit zorgde voor twijfels over de toekomst bij de Belgische vissers, de coronacrisis verstoorde de afzetmarkten van de Belgische visserij en aquacultuur. “De visserij en haar aanverwante sectoren hebben al heel wat stormen doorstaan en staan ondanks het brexitakkoord ook nu nog steeds voor een grote uitdaging”, aldus het Visserijrapport.

“Mogelijk moet de sector op zoek gaan naar nieuwe visgronden en nieuwe vistechnieken om leefbaar te blijven op langere termijn. De Vlaamse regering rekent o.a. op het Europese Brexitfonds om de getroffen sector in haar transitie te ondersteunen” besluit het Visserijrapport. De Vlaamse commerciële vissersvloot telt 64 vissersvaartuigen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier