Jonge boeren in rouwstoet naar minister van Landbouw in Torhout

Olaf Verhaeghe

Vanuit heel West-Vlaanderen trekken dinsdag jonge landbouwers met hun tractoren in colonne naar Torhout, de thuisstad van minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V). De actie is een organisatie van De Groene Kring en komt er als protest tegen het stikstofakkoord en de impact op de toekomst van de jonge boeren.

Dinsdagmiddag trekken tientallen jonge landbouwers uit alle hoeken van de provincie naar Torhout. De Groene Kring, de land- en tuinbouwvereniging van jonge boeren, organiseert een rouwstoet als protest tegen het stikstofakkoord. De landbouwers trekken onder politiebegeleiding naar Torhout, de thuisstad van landbouwminister Hilde Crevits.

© (Foto OV)

Verkeershinder verwacht

Verschillende politiezones in West-Vlaanderen verwachten hinder op de wegen als gevolg van de colonne tractoren. Vooral op de invalswegen rond Lichtervelde en Roeselare kan het druk worden.

“Vandaag is de dag van nationale rouw voor de toekomst van de landbouw”, zegt de Groene Kring, de organisatie van jonge land- en tuinbouwers.

“In Genk, Brasschaat en Torhout – de thuisgemeentes van ministers Demir, Jambon en Crevits – komen de jongeren van Groene Kring, de organisatie voor jonge land- en tuinbouwers op straat met hun tractoren in drie grote rouwbijeenkomsten.”

Land- en tuinbouwers willen zeker meewerken aan een reductie van die stikstofuitstoot, maar het huidige akkoord dreigt een doodsvonnis te worden voor een generatie boeren. De Vlaamse regering beloofde namelijk een akkoord dat zal zorgen voor de vermindering van stikstof én dat boeren toch nog de mogelijkheid geeft om toekomstgericht te ondernemen. Helaas is die belofte niet nagekomen.”

Rond 12.15 uur waren er een kleine honderd tractoren, waaronder ook heel jonge boeren.

© (Foto OV)

Minister van Landbouw Hilde Crevits nam ook even het woord. “Het perspectief op groei in de toekomst is inderdaad nog onvoldoende. Ik kan niet zeggen dat het nu allemaal rozengeur en maneschijn is, maar we hebben nog tijd om daar met elkaar over te spreken. We zoeken naar hoe wij jonge boeren zo snel mogelijk perspectief op groei kunnen geven. Ik wil niet dat de sector op slot blijft tot 2030.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.