Jonge boeren houden tractorenactie met oproep ‘Wieder wiln plekke’

In Veurne werd de actie symbolisch afgesloten met een tractorformatie opgesteld als valentijnshart.© MVP
In Veurne werd de actie symbolisch afgesloten met een tractorformatie opgesteld als valentijnshart.© MVP
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Aan de vooravond van valentijn organiseerden de landbouwjongeren van de Groene Kring West-Vlaanderen een tractorenactie met de boodschap om jonge landbouwers meer ruimte om te ondernemen te geven. Zo’n 400 tractoren verzamelden zich, verspreid over vier verschillende locaties (Poperinge, Roeselare, Pittem en Veurne) en stelden zich in formatie op.

“We hopen een duidelijk signaal te geven met zo veel tractoren samen”, zegt Bram Van Hecke, voorzitter van de Groene Kring. “Op elk van de vier locaties kwamen 85 tractoren samen. Op elke locatie werd telkens een woord van de boodschap gevormd ‘Wieder wiln plekke’. Daarop werden de schijnwerpers gezet en op de parking van Furnevent in Veurne werd de actie symbolisch afgesloten met een formatie gevormd als een valentijnshart.”

Jonge boeren uit heel West-Vlaanderen doen hierbij een oproep om meer ruimte te vragen. Zowel op vlak van vergunningen als toegang tot grond merken zij namelijk dat het steeds moeilijker wordt. “Boeren hebben ruimte nodig om hun bedrijf te kunnen ontwikkelen en om het economisch rendabel te houden”, zegt Sam Magnus, ondervoorzitter van de Groene Kring.

“Om een toekomstgericht bedrijf te runnen is een goede bedrijfszekerheid en daarmee een vergunning en toegang tot grond namelijk cruciaal. Met deze actie willen we tonen dat het belangrijk is om, binnen de wettelijke kaders, ruimte te geven aan ondernemers. Als jonge boeren moeten wij namelijk ons bedrijf toekomstgericht kunnen ontwikkelen en daarvoor hebben wij zowel vergunningen als toegang tot grond nodig. Wij merken dat dat die ruimte om te boeren steeds meer beperkt wordt en daarom willen wij een signaal geven.”

De jonge boeren en tuinders staan klaar om ook in de toekomst voeding te voorzien op een duurzame manier. Het huidige beleid plaatst de jonge boeren echter te veel onder een stolp. De jonge boeren reiken de hand dan ook uit om op zoek te gaan naar constructieve oplossingen.

(MVP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.