Johan en Karine uit Sint-Joris verwelkomen zeldzaam kleurrijk lam

Het lammetje stelt het goed.© IV
Het lammetje stelt het goed.© IV
Paul Bruneel

Op het domein Verbrugge’s Doeningsje in de Bruggesteenweg in Sint-Joris bij Nieuwpoort maakten Johan Vandewynckel en zijn echtgenote Karine Schooreel, de geboorte van een wel heel bijzonder lammetje mee.

Waar in normale omstandigheden het schaap meestal wit of zwart is, werd bij hen een kleurrijk lammetje geboren. Johan: “Ik ben al 30 jaar in de weer met schapen als hobbyboer en heb al een en ander meegemaakt, maar het is de eerste maal dat ik zo’n lammetje zie geboren worden. Het kopje is pikzwart, de vacht is grijs en in de vacht zijn er witte tekeningen te zien.”

“Ik heb er ook geen weet van dat andere schapenkwekers al zo’n lammetje hebben gezien. De ram (vader) en de ooi (moeder) zijn beide wit, dus is het een mysterie hoe het lammetje aan zijn kleuren is gekomen. Alles is normaal verlopen en moeder en kind stellen het wel.”

Heel uitzonderlijk

Wij gingen even ons licht op steken bij schapenkenner Koen Devos en hij bevestigt dat dit inderdaad heel weinig voorkomt. “Ik heb het dier niet gezien, maar de natuur kan soms anders beslissen dan het gepland is of dan normaal is. Het gebeurt wel vaker dat een wit schaap een zwart lam baart, maar met drie kleuren is het wel uitzonderlijk.”

Bij Johan Vandewynckel werd trouwens ooit een zwart lammetje geboren, met twee ouders met witte vacht. Hij had ook al een drieling in zijn kudde.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.