Jaarlijkse prijzen uitgereikt voor Poperingse hopboeren

Proclamatie van de hopprijskamp voor hopboeren. © Michael Depestele
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

De hopboeren, bijna allemaal afkomstig uit Poperinge, kwamen bijeen voor hun jaarlijkse hoogdag: de uitreiking van de prijzen voor hun aangeboden hopstalen. In totaal werden er 70stalen aangeboden.

Marc Strubbe sprak namens de Kortrijkse Brouwersbond: “Door de weinige export was de Belgische bierproductie vorig jaar met 40 procent gedaald. Maar de diversifiëring van de Poperingse hop bracht redding. Het vertrouwen van de brouwers bleef, en nu telen de boeren de hopsoorten die wij willen. Toeren bij de Hopboeren bleek een enorm succes, waarvoor dank aan het stadsbestuur. Er kwamen vertegenwoordigers van 40 brouwerijen, 4 hogescholen en een 6-tal firma’s die banden hebben met de hop, op af”, aldus Marc Strubbe.

De 180 hectare Poperingse hop brachten 270.000 kilogram belletjes op. Goed om 12 miljoen liter bier mee te brouwen. 90 procent van de hop moet ingevoerd worden, maar wij blijven vertrouwen hebben. De boeren moeten wel meer samenwerken om de hopbellen te pelletiseren. Er is 450 uur werk voor nodig en er zijn slechts 6 machines. Dat is veel te weinig”, zei Marc Strubbe. In totaal werden er 70stalen aangeboden. De eerste prijzen gingen naar Hannes Lagache uit Reningelst voor Nugget, en Target; Rob Lagache uit Waasten voor Hallertau, Golding en Diversen Aroma; Bart Boeraeve uit Poperinge voor Magnum; Johan Rosseel uit Poperinge voor Challenger en Johan Derycke uit Watou voor Cascade.

Eigen, Belgisch hopras

Burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) had het over een revival van de Belgische biersector met veel nieuwe, kleine brouwerijtjes. “Hop blijft onze identiteit bepalen, en we hopen dan ook dat er met het project Hopbel vlug een eigen, Belgisch hopras zal ontwikkeld worden.” “Het programma werd vorig jaar opgestart, en loopt tot juni 2022”, gaat Landbouwschepen Kris Notebaert (CD&V) verder. Dit eigen veredelingsprogramma moet leiden tot de ontwikkeling van één of meerdere nieuwe variëteiten, een rendabele opbrengst, goede brouweigenschappen, en ziekteresistente en klimaatrobuuste soorten. Op vandaag worden er in de Westhoek ongeveer 35 verschillende rassen geteeld.”

Bij het einde van de academische zitting zette burgemeester Dejaegher nog enkele heel verdienstelijke specialisten extra in de bloemen: Cyriel Persyn, die reeds sinds 1966 als teler bij de jury betrokken was, Hubert Rosseel sinds 1968 en de weduwe van Paul Delanote, die als landbouwleerkracht steeds de hopboeren bijstond. (AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier