Groenteboeren stellen ultimatum: “Maandag geen akkoord? Dan volgen nieuwe acties!”

Boeren sluiten Ardo in Ardooie hermetisch af: “Er is genoeg gepraat, het is tijd voor beslissingen.” © Frank Meurisse

Geen enkele vrachtwagen kan de bedrijfsterreinen van diepvriesgroentenproducent Ardo in Ardooie op of af. Boze boeren blokkeren voor de tweede dag op rij het bedrijf. “We blijven hier tot er duidelijkheid is over de prijzen”, zeggen ze. Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) heeft inmiddels een ultimatum gesteld voor groenteverwerkende bedrijven. “De onderhandelaars krijgen nog tot maandag om een akkoord te vormen, anders volgen er nieuwe acties”, zegt ABS-gewestvoorzitter Danny Metsu vrijdag.

Een vijftigtal landbouwers blokkeerde vrijdag de bedrijfsterreinen van diepvriesgroentenproducent Ardo in Ardooie. Geen enkele vrachtwagen kan de bedrijfsterreinen nog op of af. Dit is voor de tweede dag op rij het geval. Toch zijn vrijdag duidelijk minder landbouwers present.

Retail als doel

“Dat is ook de bedoeling”, zegt Matthias D’Haese, één van de actievoerders. “Met onze actie van vandaag willen we vooral de retailsector treffen. Er kunnen geen ladingen het bedrijf verlaten. Als de winkels niet meer bevoorraad worden, zullen de rekken leeg blijven.”

In de groentesector worden miljoenenwinsten gemaakt, maar de landbouwer is dag en nacht in de weer voor een leefloon

De landbouwers eisen een hogere vergoeding voor de groenten die ze aanleveren. “De kostprijs om onze groenten te telen zal volgens berekeningen tot liefst 21 procent duurder zijn. Terwijl het voorstel van de afnemers is dat ze ons maximaal 3 tot 5 procent meer willen betalen. De onderhandelingen lopen al van in december, het wordt tijd dat er eens knopen doorgehakt worden. In de groentesector worden miljoenenwinsten gemaakt, maar de landbouwer, die is dag en nacht in de weer voor een leefloon.”

Druk opvoeren

De boeren willen vooral duidelijkheid. “Als het bij die 5 procent blijft dan weten wij genoeg, dan schakelen we op andere teelten over. Het is nu dat we die keuze moeten maken. Vandaar dat we de druk opvoeren.”

Een delegatie van de actievoerders werd door de directie uitgenodigd het bedrijf binnen te gaan voor een gesprek, maar daar wensten ze niet op in te gaan. “Er werd al genoeg gesproken, het is tijd voor beslissingen”, aldus de boeren die bereid zijn hun actie verder te zetten.

“Doordat we met een beperkt aantal tractoren zijn, kunnen we elkaar makkelijk aflossen. Bovendien zitten de collega’s maar één telefoontje ver om ook andere soortgelijke bedrijven te blokkeren.”

Mondelinge afspraken

Uiteindelijk dropen de groentetelers omstreeks 16 uur af zonder akkoord. Wel werden naar eigen zeggen enkele mondelinge afspraken gemaakt.

“Wij willen tegen maandag alle violen gelijkgestemd krijgen. We geven de onderhandelaars de kans om te finaliseren wat nu mondeling is beloofd. We geven hen nog even de tijd”, aldus Metsu.

Wordt er maandag geen akkoord afgeklopt, dan volgen er volgens ABS nieuwe acties. “Het is niet omdat wij nu weg zijn van bij Ardo, dat de actiebereidheid er niet meer is. Wij geven iedereen nu wat tijd, maar indien nodig schieten wij dinsdagmorgen weer in gang.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.