Eline Vermeir is nieuwe boerin in Oostendse Biopluktuin

Eline Vermeir studeerde kunstwetenschappen maar staat liever op het veld. (foto PM)©Peter MAENHOUDT
Eline Vermeir studeerde kunstwetenschappen maar staat liever op het veld. (foto PM)©Peter MAENHOUDT
Gillian Lowyck

Met bioboerin Eline Vermeir treedt er versterking aan in de Biopluktuin. Samen met boer Pieter zal zij voortaan zorgen voor de oogst.

In de Tuinen van Stene kweekt de bioboer in de Biopluktuin onder de vleugels van Buitengoed wekelijks verse groenten voor 275 Oostendenaars. Om aan de stijgende vraag tegemoet te komen, werfde Buitengoed nu een extra bioboerin aan.

Eline Vemeir (37) is afkomstig uit Oostduinkerke en woont al lang in Gent. “Ik kom niet uit de landbouwsector”, vertelt ze. “Mijn ouders hadden een bloemenwinkel in Oostduinkerke en zelf heb ik kunstwetenschappen gestudeerd”, lacht ze.

Kok

“Vijf jaar geleden ging ik aan de slag in de horeca als kok. Zo kreeg ik interesse in zelf groenten kweken en ermee aan de slag gaan in de keuken. Uiteindelijk besloot ik om een opleiding tot biolandbouwer te volgen bij Landwijzer. Ik sta graag buiten op het veld. Ik wilde het nog even combineren, maar kok én boer, dat zijn twee fulltime jobs. Ik koos dus voor de landbouw. Maar ik droom wel nog altijd van een eethuisje met eigen groenten”, glimlacht Eline. “Waarom bio? Dat is geen keuze, maar een evidentie voor mij. Ik zou me er niet goed bij voelen mocht ik kunstmest gebruiken en pesticiden spuiten.”

Eline is nu drie weken aan de slag. “Tot nu toe gaat alles heel goed”, zegt ze. “Het is wel druk: veel mensen leren kennen, en leren werken op kleigrond. Dat is helemaal anders als je zandgrond gewoon bent. Maar de prei staat echt wel superschoon !”

Eline zal samenwerken met bioboer Pieter. “De grootte van de Biopluktuin blijft dezelfde. Het voordeel van met twee te werken, is dat we er kort op kunnen zitten. Hopelijk hebben we meer opbrengsten, kunnen we meer pakketten maken… Er komen ook kippen en een pop-upwinkel vanaf juni. We zullen goed op elkaar ingespeeld zijn en elk ons eigen ding kunnen doen. Ik hou het meeste van het sociale aspect. Het contact met de oogsters, de communicatie, meewerkdagen organiseren… Daar kijk ik naar uit”, zegt Eline.

(GLO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier